Kas Ağrısı Nedir? Nasıl Geçer?

kas ağrısı nedir, spor sonrası kas ağrısı

Kas ağrısı belirtileri mi hissediyorsunuz? Dengesiz beslenmekten vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıyı karşılamamak, uykusuzluktan stresli yaşama kadar pek çok sebepten dolayı kas ağrısı belirtileri hissetmek mümkün. Spor yaparken yapılan teknik hatalar ve kişinin kendini zorlaması spor sonrası kas ağrısı yaşanmasına sebebiyet verirken günlük yaşamın getirdiği stresi dengeleyememek strese bağlı kas ağrısı yaşamaya sebep olur. En önemlisi, hissedilen kas ağrısı nasıl geçer bunu bilmek ve buna yönelik tedbirler almaktır.

Kas Ağrısı Nedir?

Kemik ağrısına göre daha yaygın olarak karşımıza çıkan kas ağrısı, eklemler, bağ dokuları, tendonlar ve yumuşak dokularda görülen bir çeşit ağrı çeşididir. Boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun hemen her yerini etkileyebilen kas ağrısı ağır çalışma koşullarından tutun ufak yaralanmalara kadar birçok sebeple ortaya çıkabilir. Kas ağrısının fiziksel eylemler dışında başka sebepleri de olabilir.

Kas Ağrısı Neden Olur?

Kas ağrısı genellikle bacak kas ağrısı ve spor sonrası kas ağrısı başta olmak üzere strese bağlı kas ağrısı olarak da karşımıza sıklıkla çıkabiliyor. Fiziksel aktivitelerde kasın zorlanması, ufak yaralanmalar, çalışma koşulları ile ortaya çıkan kas ağrısı belirtileri başka sebeplerle de ortaya çıkabilir. 

Fiziksel eylemlerin yanı sıra dengesiz beslenme, stresli yaşam tarzı, yeteri kadar sıvı tüketmemek, uykusuzluk da kas ağrısının en büyük sebepleri arasında gösteriliyor. 

Kas Ağrısı Nasıl Geçer?

Kas ağrısı belirtileri yaşıyorsanız, bu ağrılardan nasıl kurtulacağınızı düşünüyorsunuzdur. Spor sonrası kas ağrısı, bacak kas ağrısı veya strese bağlı kas ağrısı en yaygın kas ağrısı çeşitlerinden. Dengeli beslenme, su tüketimi, spor ve şifalı sulardan faydalanarak bu tür kas ağrılarından kurtulabilirsiniz.  

Dengeli Beslenin

spor sonrası kas ağrısı, dengeli beslenme

Uyku problemlerinden saç dökülmesine ve kas ağrılarına kadar fiziksel ve psikolojik olarak yaşamış olduğumuz sorunların büyük bir kısmı beslenme sisteminden kaynaklanabiliyor. Düzensiz beslenme, vücudun ihtiyaçlarını karşılamama farklı şekillerde ortaya çıkar. Kas ağrısı belirtileri de beslenme sisteminden kaynaklı olabilir. 

Düzenli olarak vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri ve takviyeleri almak, kas ağrılarının geçmesine yardımcı olur. Bunun için size önerimiz, kas ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan C vitamini bakımından zengin besinler tüketmeye özen göstermenizdir. C vitamini bakımından zengin besinler, spor sonrası kas ağrısı ve bacak kas ağrısı gibi ağrıları azaltmak için oldukça önemli diyebiliriz. 

Peki kas ağrısına iyi gelen ve kasları güçlendiren besinler neler?

  • Kırmızı ve yeşil biber
  • Brokoli, brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler
  • Kivi
  • Zencefil, zerdeçal
  • Yaban mersini ve vişne
  • Adaçayı ve nane
  • Somon

Kaslara destek olan besinleri düzenli olarak tüketin ve bolca su için! 

Bol Bol Su Tüketin

kas ağrısı, su tüketme

Vücudumuzun en büyük ihtiyaçlarından biri su! İhtiyaç duyulan suyu vücudunuz için karşılamadığınız durumlarda kas ağrısı yaşayabileceğinizi biliyor muydunuz? Kas ağrısı belirtileri hissettiğinizde kendinize mutlaka bu soruyu sorun: Yeterince su içiyor muyum? 

Özellikle spor sonrası kas ağrısı yaşıyorsanız, bu ağrıların sebebi vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılamamış olmak olabilir. Spor yaparken terleyerek vücuttan atılan suyun yerine konması oldukça önemlidir. Spor öncesi ve spor yaparken su tüketimine dikkat edin ve vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıyı her zaman dengeleyin. 

Günlük yaşantınızda da sıvı tüketimi artırmak ve her gün ihtiyaç duyduğunuz suyu almak kas ağrısı belirtilerini azaltır. “Her gün üç litre su içilmeli” deniliyor olsa da her vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı farklı olabilir. Ne kadar su içmeniz gerektiğini hesaplamanın yolu ise oldukça kolay: Kilo başına yaklaşık 35 ml su içmek gerekiyor! 

İlginizi çekebilir: Vegan Kahvaltı Tarifleri

Yoga Yapın

spor sonrası kas ağrısı, yoga yapmak

Hindistan’da ortaya çıkan bir uygulama olan yoganın kas ağrılarına iyi geldiğine dair pek çok çalışma bulunuyor. Strese bağlı kas ağrısı veya spor sonrası kas ağrısı yaşıyorsanız, yoga yaparak ağrıları azaltabilirsiniz. Kasların esnemesi ve güçlenmesine destek olan yoga hareketleri ile diğer sporların yapamadığı ince kasları dahi çalıştırmış oluyorsunuz. 

Yoga yapmayı hayatınızın bir parçası haline getirirseniz, vücudunuzun genel olarak spor sonrası kas ağrısı ve strese bağlı kas ağrısı gibi ağrılara karşı direnç kazandığını görmüş olacaksınız! Düzenli olarak yoga yapmak, vücut esnekliğini artırabilir, kasları güçlendirebilir, stresi azaltabilir ve böylece kronik ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilir.  

Yoga yaparken önemli olan, tıpkı diğer sporlarda ve egzersizlerde olduğu gibi doğru bölgeleri doğru teknik ile çalıştırmaktır. Bunun için yogaya başlarken ilk aşamada profesyonel destek almayı unutmayın. Bilinçsiz yapılan her spor gibi bilinçsiz olarak yoga yapmak da sakatlanmalara ve incinmelere sebep olabilir. Kas ağrıları ile baş ederken kendinizi sakatlamayın! 

Termal Sulardan Faydalanın

Kas ağrısı belirtileri hissediyorsanız, termal sulardan yararlanmaya ne dersiniz? Termal sular eklem ve omurga kireçlenmesine iyi geldiği gibi kas ağrıları ve siyatik gibi problemlere de yardımcı olabilir. Türkiye, termal sular bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Şifalı suları ile öne çıkan şehirlerden Afyonkarahisar, termal sulardan faydalanmak için tercih edebileceğiniz yerler arasında bulunur. 

Afyonkarahisar’da yer alan Oruçoğlu Termal Otel, şifalı sularından yararlanabileceğiniz oteller arasında yer alır. Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı termal oteli olan Oruçoğlu Termal Otel’de konaklayarak, otelde bulunan açık ve kapalı termal havuzlar, termal su banyoları, hamam ve SPA’dan yararlanabilirsiniz. Afyon’un şifa dolu termal suyunu en yüksek kalitede sizlere sunan Oruçoğlu Termal Otel’de, alanında uzman ve deneyimli terapistlerden kas ağrılarına yönelik masaj terapisi alabilir, uzman dokunuşların farkını hissedebilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Termal Tatil: Hamileler Termal Suya Girebilir mi?

Stres Düzeyinizi Kontrolde Tutun

Strese bağlı kas ağrısı olduğu bir gerçek. Stresli anlarda, stres hormonları ortaya çıkıyor ve bu hormonlar vücudun baş, boyun ve sırt bölümlerinde gerginlik ve sertleşme yaşanmasına sebep oluyor. “Gerilim tipi ağrı” olarak adlandırılan bu strese bağlı kas ağrısı için stres düzeyini kontrolde tutmak önemli. 

Stres düzeyini kontrolde tutmak için ne yapmak gerekiyor diye düşünüyorsanız, meditasyon yapabilir, nefes teknikleri uygulayabilir, sıcak duş ile rahatlayabilirsiniz. Stresli olduğunuzda nefesinizi kontrol edebilmek stres düzeyini dengede tutmak tahmin ettiğinizden daha etkili olabilir. 

Kas Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

spor sonrası kas ağrısı için hangi doktora gidilir

Kas ağrısı belirtileri yaşadığınızda öncelikle yaşadığınız ağrının kas ağrısı mı yoksa kemik ağrısı mı olduğuna emin olmanız gerekiyor. Spor sonrası kas ağrısı yaşıyorsanız veya strese bağlı kas ağrısı gözlemliyorsanız, ilk aşamada evde uygulanabilen tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. 

Kas ağrısı belirtileri 48 saatten fazla devam ediyor, kas ağrısı belirtileri ile birlikte ciltte döküntü, şişlik, ateş, mide bulantısı veya baş dönmesi eşlik ediyorsa derhal uzmana danışın. Önerimiz, Ortopedi ve Travmatoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon doktoruna danışmanızdır.

Kas Ağrısı Diğer Ağrılardan Nasıl Ayırt Edilir?

Pek çok sebepten kaynaklı karşımıza çıkan kas ağrısı belirtileri iyi analiz edilmeli. Kemik ve kas ağrısı belirtileri birbirine çok benzer; bu sebeple de çok fazla karıştırılır. Önemli olan aradaki farkı anlayabilmek ve buna göre bir yöntem izlemektir.

Kemik ağrısı çoğu zaman spesifik bir noktada ortaya çıkar ve daha derinden hissedilir. Kas ağrısı belirtileri sızlama, kramp, batma veya spazm olarak gerçekleşir. Ağrı, hissedilen bölgenin geniş bir alanına yayılır ve “Tam olarak burası ağrıyor!” demek güçtür. Eğer kas ağrısı hissettiğiniz bölgede herhangi bir yere baskı uygularsanız, geniş bir alanda hassasiyet hissedebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir