Pazar kahvaltısını kim sevmez ki? Krepler, poğaçalar, çeşitli peynirler veya doyurucu bir granola tabağı… Vegan krep tarifi, vegan peynir tarifi de dahil olmak üzere vegan beslenme benimseyenler için evde kolaylıkla hazırlanabilecek vegan kahvaltı tarifleri paylaştık.
İçindekiler
Vegan Krep
Vegan kahvaltı tarifleri arasında olmazsa olmaz bir şey varsa vegan krep! Pazar gününe oldukça lezzetli vegan kahvaltı tarifleri hazırlamak istiyorsanız yaklaşık 10 dakikada pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz vegan krep tarifi:
Vegan krep tarifi için malzemeler:
- 1,5 su bardağı buğday unu
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- 1 su bardağı vegan süt
- Yarım su bardağı soda
Pişirmek için: 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı veya avokado yağı
Vegan Yumurta ikamesi:
- 4 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu
- 12 yemek kaşığı sıcak su
Vegan krep tarifi:
- Keten tohumu ve kaynamış suyu iyice karıştırıp jelleşene kadar bekleyin. Yumurta ikameniz hazır!
- Yumurta ikamesi ve tüm malzemeleri bir kaba alıp iyice çırpın.
- Tavaya vegan yağı yaydıktan sonra kepçe ile krep karışımını tavaya dökün, sallayarak yayın.
- Vegan krep hazır!
Paylaştığımız vegan krep tarifi hem tatlı hem de tuzlu krepleriniz için kullanabilirsiniz. Dilerseniz bu tariften burrito veya vegan dürüm gibi vegan yemekler de hazırlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenme ve Yaşam için 10 Öneri
Vegan Peynir
Vegan beslenme felsefesini benimseyenlerin en çok zorlandığı şey hayvansal gıdalar arasında peynir türlerini bırakmak. Düşünüldüğü gibi vegan beslenme peynirden uzak kalmanıza bir sebep değil. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz vegan peynir tarifi ile sofralarınızı bir anda neşelendirebilirsiniz. Kendi başınıza vegan peynir tarifi denemek düşündüğünüzden çok daha kolay! Üstelik bu peyniri vegan kahvaltı tarifleri için kullanabileceğiniz gibi vegan yemekler ile buluşturup lezzetli tabaklar yaratabilirsiniz.
Vegan peynir tarifi için malzemeler:
- 1 su bardağı çiğ kaju
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- Bir tutam tuz
- 2 tatlı kaşığı besin mayası
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı su
- 1 çay kaşığı ezilmiş sarımsak
Vegan peynir tarifi, hazırlanışı:
- Tüm malzemeleri karıştırıcıya atıp pürüzsüz olana kadar karıştırın.
- Damak tadınıza göre tuz ekleyebilirsiniz.
Vegan Kek
Kahvaltıda kek ve süt severleri buraya alalım! Ev yapımı vegan sütün yanına, vegan beslenme benimseyenlere lezzetli muzlu vegan kek tarifi verelim.
Malzemeler:
- 4 adet muz
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 90 gram hurma püresi
- Bir tutam Hindistan cevizi tozu
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 180-200 gram civarında badem unu
Hazırlanışı:
- Muzları Hindistan cevizi yağı ile birlikte karıştırıcıdan geçirip püre haline getirin.
- Hurma püresini bu karışıma ekleyip karıştırın ve kalan malzemeleri ilave edin.
- Kek kalıbını Hindistan cevizi yağı ile yağladıktan sonra tüm karışımı ekleyip 160 derecelik fırında 50 dakika pişirin.
Vegan Yoğurt
Vegan beslenme anlayışını benimseyenler evde kolaylıkla vegan yoğurt hazırlayabilirler. Soya sütü, badem sütü, yulaf sütü gibi vegan sütlerden yararlanarak vegan yoğurt hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
- Vegan süt
- 1 probiyotik kapsül
- Biraz tuz, isteğe göre
Hazırlanışı:
- Vegan süt hazırken elde ettiğiniz posayı robota ekleyip üzerine su ekleyip tekrar robottan geçirin.
- Bu posalı karışımı tencereye alıp kısık ateşte pişirin ve pişince soğumasını bekleyin.
- Soğuyan karışıma probiyotik kapsülü ekleyip karıştırın. Yoğurdunuz hazır!
Vegan Poğaça
Vegan kahvaltı tarifleri verip poğaça tarifi vermemek olmaz. Vegan yemekler yanına ekmek olarak da kullanabileceğiniz, sandviçler hazırlayabileceğiniz veya çayın yanına eşlikçi vegan poğaça, vegan beslenme benimseyenlerin olmazsa olmaz besinlerinden olacak!
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı keten tohumu unu
- 1 su bardağı tercihinize göre sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
- 1 su bardağı vegan süt
- Bir tutam tuz
Üzeri için:
- 1 tatlı kaşığı pekmezi yarım çay bardağı su ile karıştırıp poğaçaların üzerine kızarması için sürün.
- Çörek otu veya susam ile poğaçaların üzerini süsleyin.
Hazırlanışı:
- Tüm sıvıları bir kapta karıştırın ve üzerine keten tohumu unu kabartma tozu ve tuzu yavaş yavaş ekleyin.
- Hamur elinize yapışmayacak kıvam gelene kadar yoğurun.
- Hamuru şekillendirip fırın tepsisine dizdikten sonra 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
Vegan Sucuk
Kahvaltının vazgeçilmezlerinden sucuklu tarifler vegan beslenme odaklı hayat sürenlerin de sofralarında yer almaya devam edebilir. Bu sebeple vegan kahvaltı tarifleri verirken sucuktan bahsetmeden de olmaz. İşte vegan yemekler hazırlarken de kullanabileceğiniz vegan sucuk tarifi.
Malzemeler:
- 1 su bardağı Meksika fasulyesi
- 1 adet kırmızı pancar
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 6 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 buçuk su bardağı mısır unu
- 5 çorba kaşığı domates salçası
- 3 diş sarımsak
- Bir tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber
- Yarım tatlı kaşığı yenibahar, kimyon
- 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
- Meksika fasulyesini haşlayıp robottan geçirin.
- Salça, pancar, bulgur, yulaf ezmesi, mısır unu, tüm baharatları ekleyip iyice yoğurun.
- Hazırlamış olduğunuz harca sucuk şekli verin. Buzdolabında bir hafta kadar saklayabilirsiniz. Dondurduğunuzda süre 6 aya kadar uzayabilir.
- Hazırladığınız bitkisel bazlı sucuk vegan kahvaltı tarifleri için ideal!
Vegan Süt
Vegan beslenme için ihtiyaç duyulan besin maddelerinden biri elbette vegan süt. Bitkisel bazlı süt olarak da geçen vegan süt, hayvansal süte alternatif olarak benzer amaçlarla kullanıldığı için “vegan süt” veya “bitkisel süt” olarak isimlendiriliyor. Vegan kahvaltı tarifleri, vegan yemekler, vegan tatlılar içinde vegan süt kullanabilirsiniz.
Vegan beslenme türünde, hangi besinlerden vegan süt elde edebilirsiniz? Bademden fındık ve kajuya, pirinçten yulaf ve Hindistan cevizine kadar birçok bitkisel üründen süt elde etmek mümkün. Bitkisel sütleri hazır satın alabileceğiniz gibi evde çok kolay yöntemlerle vegan sütü kendiniz hazırlayabilir, vegan kahvaltı tarifleri için kullanabilirsiniz.
- Pirinç sütü: Vegan beslenme benimseyenler, evde en ekonomik olarak elde edebilecekleri vegan süt pirinç sütü. 1 bardak pirinci kaseye veya tencereye döküp üzerini su ile kaplayın. 4 saat bekleyin. Yumuşayan pirinçleri süzdükten sonra üzerine 3 bardak su, akçaağaç şurubu ve tuz ekleyip karıştırıcıdan geçirin. Karışım pürüzsüz kıvama gelince iyice süzün. Hazırladığınız pirinç sütünü mutlaka cam şişe-kavanozda saklayıp 4-5 günde tüketin.
- Yulaf sütü: 100 gram yulaf ezmesini bir gece boyunca suda bekletin. Bu suyu süzüp yulaflarınızı iyice yıkadıktan sonra yaklaşık 1 litre soğuk içme suyu (mümkünse buzlu) ile karıştırıcıdan geçirin. Aroma katmak isterseniz, içine bir kaşık toz tarçın veya iki kaşık kakao, bir vanilya çubuğu katabilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımı iyice süzün; posayı vegan köfte ve keklerde kullanabilirsiniz. Yulaf sütü 5 günde tüketin.
- Hindistan cevizi sütü: Hindistan cevizini kırdıktan sonra kabukları soyun, beyaz kısımları rendeleyin. 1 bardak Hindistan cevizi rendesine 2 bardak su ekleyip blender’dan geçirin. Tamamen pürüzsüz hale gelen karışımı iyice süzün. Sütü cam şişe veya kavanoz içinde buzdolabında saklayın. Süt, 2-3 gün içinde tüketilmeli. Ayrıca Hindistan cevizi sütü hazırlarken elde ettiğiniz posayı atmayıp fırında kurutarak Hindistan cevizi unu elde edebilirsiniz.
Vegan Nedir?
Peki vegan ne demek sorusuna geçelim! Vegan veya veganizm için hayvansal her türlü ürünü kullanmama diyebiliriz. Veganlar, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan karşılamadığı gibi kullandıkları ürünlerde de hayvansal ürün olmaması ve bu ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmemesine dikkat ediyor.
Yani vegan ne demek diyorsanız, veganlık yalnızca bir beslenme türü değil, bir yaşam felsefesi. Veganlığın temelinde hayvanlara saygı ve hayvan etiği yatıyor. Hayvan haklarına saygı duyan ve endüstriyel tarım, hayvancılık uygulamalarına karşı çıkan veganlar, hayvanların zarar görmemesi için ve insanlarla adil muamele görmesi sebebiyle vegan yaşamı tercih ediyor.
Vegan Beslenme Nedir?
Vegan ne demek sorusuna hayvansal ürün ve gıdaları reddetmek diyebiliriz. Vegan beslenme ise hayvan temelli ve içinde hayvansal katkı maddesi olan hiçbir ürünü tüketmemektir. Vegan beslenme tercih eden biri et, süt, süt ürünleri, yumurta, deniz canlısı, arı ürünleri gibi hayvansal gıdaların hiçbirini tüketmiyor.
Bir yanıt yazın