Yüzme insan ruhuna ve vücuduna en iyi gelen aktivitelerden bir tanesidir. Yüzerken vücuttaki birçok kas hareket ettiği için vücudun şekillenmesine ve çalışmasına olanak tanır. Yüzme en kolay çocukken öğrenilse de aslında yüzme öğrenmenin bir yaşı yoktur. Birçok yol ve yöntemle yüzme öğrenme mümkündür.
Yüzme genelde çocuk yaşlarda öğrenildiği için yetişkin kişilerde bu konuya karşı bir çekingenlik olabilir. Ancak yüzme öğrenmek her yaşta mümkündür. Kısa bir alışma sürecinin ardında farklı yüzme teknikleri ile yüzmeniz mümkün olacaktır. Bu içeriğimizde yüzme nasıl öğrenilir beraber inceleyelim.
İlginizi Çekebilir: Hidroterapi Nedir?
İçindekiler
Yüzme Nasıl Öğrenilir?
İlk olarak yüzmeyi öğrenmeye nerede başlayacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Yüzmeyi öğrenmeye denizde başlamak havuza göre daha sağlıklı bir yöntemdir. Deniz, havuz gibi yapay bir ortam olmadığı için doğal bir ortamda yüzmenin verdiği güven hissiyatı ruhunuzu rahatlatır ve daha az panik yapmanızı sağlar. Bununla beraber denizdeki tuzlu suyun kaldırma kuvveti de daha fazladır. Aynı zamanda havuzlarda yüzeceğiniz mesafe havuzun sonuna kadarken, denizlerde mesafeyi siz belirlersiniz.
Yüzmeye başlamak için havuz da iyi bir seçenektir. Yüzmeyi öğrenmeye havuzda başlamanın avantajları ise yüzmeye ara vermeden devam etme olanağıdır. Bakımı sık yapılan ve temiz bir havuzda yılın her zamanı yüzülebilir. Bunun yanında cildinizin tuzlu suya karşı bir hassasiyeti varsa da havuzda yüzmek sizin için mantıklı bir tercih olacaktır. Havuz suyundaki kaldırma kuvveti, deniz suyundaki gibi güçlü değildir bu havuzda yüzmeyi öğrenmeyi bir yönden zorlaştırmaktadır. Fakat deniz suyunun kaldırma kuvveti yüksek olduğu için yüksek dalgalar ve akıntılar sıkça görülmektedir. Bu durum yüzmeye yeni başlayan biri için dezavantajlı bir durumken, havuzlarda akıntı veya dalga gibi bir problem yoktur.
Yüzme öğrenmenin en temel aşamalarından biri de nefes kontrolü eğitimidir. Sudayken alıp verdiğiniz nefes sudaki hareket kabiliyetinizi belirler ve nefes kontrolünüz ne kadar kuvvetli ise o kadar rahat yüzersiniz. Yine suyun içindeyken nefesinizin kontrolde olması ne kadar önemliyse uzuvlarınızın kontrolde olması bir o kadar da önemlidir. Özellikle ayaklarınızı kollarınız ile orantılı ve birbiriyle uyumlu bir şekilde kullanmayı öğrenemezseniz yüzme öğrenmede bir yol kat edemezsiniz.
Yüzme Öğrenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yüzmeyi kendi başınıza öğrenmeye çalışmak sizin için bir seçenektir. Lakin bu durum yüzerken ki hatalarınızı fark etmekte ve düzeltmekte sizin için dezavantajlı olacaktır. Yaptığınız bir hatayı fark etmemek düzeltememenizi dolayısıyla da bu hatanın kalıcı olmasına yol açabilmektedir. Ayrıca çabalarınıza rağmen aynı hataları yapmakta motivasyonunuzu düşürebilir ve sizi yüzmeyi öğrenmekten vazgeçirebilir. Siz yüzerken, yüzmeyi sizden daha iyi bilen birinin sizin yanınızda olması, hatalarınızı fark etmekte ve yüzmeyi daha hızlı öğrenmekte sizin için daha avantajlı olacaktır.
Yüzmeye suda kalmaya alışana kadar basit ve daha temel hareketler ile başlanılmalıdır. Yüzmeyi her yönüyle öğrenmeden ve bu konuda profesyonel olmadan kesinlikle suyun kaldırma kuvvetine güvenip risk alınmamalıdır. Aksi takdirde aniden dengenizi kaybetmeniz ya da bir yerinize kramp girmesi, suyun içinde panik olmanıza yol açar ve bu da kötü sonuçlar doğurur.
Yüzme öğrenmede en çok dikkat edilmesi gereken başka bir şey ise suyun içinde sakinliği korumaktır. Suyun içindeyken panik yapmanız nefesinizin kontrolünü kaybetmenize yol açacağı için yüzme öğrenme sürecinizi uzatır ve epey zorlaştırır. Suyun altındayken sakin olmak ve suyun kaldırma kuvvetine güvenmek yüzmeyi öğrenmenin temelini oluşturmaktadır. Bütün bunlara dikkat ettikten sonra gerek havuzda gerekte denizde bolca pratik yapmanız ve farklı yüzme teknikleri çalışmanız yüzmeyi kısa sürede öğrenmenize oldukça yardımcı olacaktır.
Yüzme Teknikleri Nelerdir?
Yüzmede birbirinden farklı birçok stil ve yöntem vardır. Fakat yüzmeyi öğrendiyseniz eğer bu stillere bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Kendi stilinizi yaratmanızdaki tek ölçü stilinizin teknik olarak hatalı olmamasıdır. Yüzmede en yaygın ve genelde herkes tarafından kullanılan dört tane yüzme tekniği vardır. Bunlar; serbest, kurbağalama, sırtüstü ve kelebek yüzüştür.
Serbest Yüzme Stili
Serbest stil yüzüş dünya üzerinde en yaygın kullanılan yüzme tekniğidir. Yüzmeye yeni başlayan biri için pek tercih edilen bir yüzme tekniği değildir. Çünkü bu yüzme tekniğinde kafanız tamamen suyun içindedir, bir kolunuzu kulaç atarken kafanızı yana çevirip nefes alırsınız ve kolunuz suya girdiğinde kafanızı suya tekrar sokarsınız. Yüzmeye yeni başlayan biri için bu yöntem rahatsız edici ve panik yaratıcı gibi gelebilir fakat yüzmeye alıştıktan ve yüzme teknikleri öğrendikten sonra oldukça zevkli bir yöntemdir.
İlginizi Çekebilir: Termal Otele Giderken Alınması Gerekenler
Kurbağalama Yüzme Stili
Yüzme ile uğraşan insanların kullandığı bir başka yaygın yüzme tekniklerinden biri de kurbağalama stili yüzüştür. Bu yüzüş tekniği yavaş bir stilde olduğu için serbest stil yüzüşe alternatif olarak kullanılır. Hareketleri ise serbest stil yüzüş tekniğinden farklıdır. Serbest stil yüzüşte başınız suyun altındayken burada ise tamamen suyun altında yüzersiniz. Vücudunuz suya yatak bir şekilde uzanır ve elleriniz suyun içerisinde yarım daire şeklinde hareket etmektedir. Dirseklerinizi bükerek ve suyun içerisinde kollarınızı bir kulaç boyunca yarım daire yaparak göğsünüze yakınlaştırır ve uzaklaştırırsınız. Bu yüzme tekniği de yeni başlayan biri için yorucu ve korkutucu görünse de yüzmeyi öğrenmek isteyen biri için öğrenilmesi gereken yüzme tekniklerden biridir.
Sırtüstü Yüzme Stili
Yüzme öğrenmeye yeni başlayan biri için en ideal ve en yaygın bir başka teknik ise sırtüstü yüzüş stilidir. Diğer yüzme tekniklerinden nispeten zor olsa da bu yüzme stilinde yüzünüz suyun içinde değildir. İsminden de anlaşılacağı üzere suda yatay bir biçimde sırtüstü kulaç atılarak yüzülmektedir. Bu yöntem hem profesyonel hem de amatör yüzücülerde en favori ve en yaygın yöntemlerden biridir. Aslında serbest yüzüş stilinin tam tersi bir tekniktir. Sırtınız deniz tabanında olacak şekilde yatay bir şekilde uzanırsınız, kollarınızı dairesel bir hareketle ileriye doğru daldırırsınız. Bir kolunuzu yukarıya kaldırdığınızda diğer kolunuzu suya daldırırsınız ve bu şekilde su yüzeyinde hareket edersiniz.
Kelebek Yüzme Stili
Kelebek stili yüzüş profesyonel yüzücüler arasında oldukça sık kullanılan yaygın bir tekniktir. Adından da anlaşılacağı üzere bu yüzme tekniğinde kollarınız bir kanat gibi hareket eder ve bir kanat gibi görülür. Vücut çoğu yüzme stilinde olduğu gibi yine yatay bir pozisyondadır. Kelebek stili yüzüşteki nefes tekniği kurbağa stili yüzüşteki tekniğe oldukça çok benzemektedir.
Bu yüzüşte hem bacaklarınız hem de kollanırız bir döngü şeklinde hareket etmelidir. Kollarınız vücudunuzun önünde Y şeklinde uzanır ve suya batar, sonra kollarınızı sudan çıkararak yine aynı şekilde kulaç atarsınız ve bu şekilde devam edersiniz. Bacaklarınızda bu sırada yine devamlı bir şekilde bisiklet pedalı çevirircesine suya batar ve geri çıkar.
Oruçoğlu Termal Otelde Yüzmenin Tadını Çıkarın
Yüzmeyi öğrendiyseniz ve suyun içinde öz güveninizi kazandıysanız güzel bir tatili hakettiniz demektir. Oruçoğlu Termal Otel’de bulunan termal havuzlar hem yüzmenin tadını çıkarmanız hem de termal sularda şifayı bulmanız için harika bir seçenek. Termal otelimiz sayesinde yüzmek için yazı beklemenize gerek yok. Oruçoğlu Termal Otel’de her mevsim yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Bir yanıt yazın