Termal su, yerin altına sızan suların yol boyunca farklı mineralleri bünyesine ekleyip, magma ısısıyla buharlaşıp yeryüzüne çıkarak yeniden yoğunlaşması sonucu oluşur.
Afyon termal su konusunda önde gelen şehirler arasında yer alır. Özel bileşenleri ve ısı seviyesi ile birçok rahatsızlığa iyi gelen termal sularda, keyifli bir dinlenme olanağına sahip olabilirsiniz.
İçindekiler
Termal Su Nasıl Oluşur?
Yeryüzündeki sular, çatlaklardan magmaya yakın katmanlara süzülür. Alt katmanlara akış sırasında yer altındaki bazı maddeleri bünyesine katan sular, magmanın yüksek ısısı ile buharlaşarak yüzeye çıkar. Yeniden yoğunlaşarak suya dönüşen buharın içerisinde birçok farklı bileşen oluşur.
Bu bileşenlerin yer aldığı sulara termal su denir. Yüksek ısıya sahip olan termal suların içerisinde zengin mineraller bulunur. Potasyum, tuz, sodyum, fosfor, kükürt, magnezyum, kalsiyum, iyot, sülfür, demir ve radon gibi bileşenlerin yer aldığı sular, bulundukları bölgeye göre farklılık gösterir. Termal su bölgeleri, fay hatlarına yakındır.
Afyon Termal Su Özellikleri
Afyon termal su özellikleri içerdiği bileşenler sayesinde birçok bölgenin termal sularından ayrılır. Afyonkarahisar’da bulunan kaplıca bölgelerindeki şifalı suların içerisinde hidrojen sülfür, bikarbonat ve sodyum yer alır. PH değeri yüksek olan termal su, vücudun nemlendirilmesine ve yenilenmesine yardımcı olur.
Nötr değeri ile şifalı bir niteliğe sahip olan Afyon termal suyu, banyo tedavisinin yanı sıra içme suyu olarak da kullanılabilir. Afyon termal suyunun özellikleri arasında yüksek ısı sonucu ortaya çıkan buharın solunum yoluna faydalı olduğu gözlemlenir.
Suyun içerisindeki karbondioksit, kan dolaşımını düzenleyerek kalp ve damar rahatsızlıklarında olumlu etki yaratır. Romatizmal hastalıkların yanı sıra cilt ve kadın hastalıklarına da iyi gelen termal su, egzama ve akne tedavisinde kullanılır.
Eklem, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında son derece etkili olan Afyon bölgesinin termal suları sayısız özelliği ile yıl boyunca pek çok ziyaretçinin uğrak noktası haline gelir.
Termal Su Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Yerin altından çıkan termal sular, içerdiği çeşitli bileşenler ve 20 derecenin üzerindeki ısısı ile oldukça yararlı bir yapıya sahiptir. Binlerce yıldır kullanılan Afyon sıcak su termalleri birçok farklı amaca hizmet eder.
Termal su çeşitleri arasında içme suyu olarak kullanılabilen türler bulunur. Gazlıgöl Kaplıcası’ndan çıkan termal su, bu türler arasında yer alır. İçme suyu olarak kullanılan termal sular, sindirim sistemine ve üriner sisteme olumlu etki eder. Böbrek taşı, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır.
Termal su, fizik tedavi için de sıklıkla kullanılır. Yüksek ısıdan oluşan termal su deriyi gevşetip hücreleri genişleterek suyun vücuda girmesini sağlar. Kemik ve kas gibi dokulara temas eden termal su, fizik tedavi sürecine yardımcı olur.
Cildin temizlenip yenilenmesine yardımcı olan bileşenleri ile dikkat çeken termal sular, cilt bakımında sıklıkla tercih edilir. Ciltteki toksinlerin atılmasını sağlayan su, cildi besleyip nemlendirerek yenilenmesine yardım eder.
Masaj ve spa gibi hizmetlerde ideal bir madde olan termal su, fiziksel rahatlamanın yanı sıra stresi azaltan özelliği ile de beğeni kazanır.
Termal Suya Nasıl Girilmelidir?
Termal suya girmek için bazı adımların takip edilmesi, sudan alınacak verimi artırır. Kaplıcaya girmeden önce cildin kese veya peeling yardımıyla temizlenerek gözeneklerin açılması sağlanmalıdır. Bu işlem, kaplıca suyunun cilde nüfuz etmesine yardımcı olur.
Kaplıca suyuna şampuan, duş jeli, krem veya parfüm gibi farklı maddelerin temas etmemesi gerekir. Kimyasal maddeler, suyun yapısını bozabilir. Termal suyun cilde direkt olarak temas edebilmesi için mayo ve bikini gibi geçirgen kıyafetler tercih edilmelidir.
Suyun içerisinde rahat bir pozisyonda oturularak hareketsiz bir şekilde dinlenilmelidir. Termal suda geçireceğiniz vakit, bölgenin özelliklerine göre farklılık gösterse de ortalama 20 dakikalık istirahatten sonra sudan çıkıp kurulanarak dinlenmeniz önerilir.
Termal Suya Kaç Yaşında Girilmelidir?
Kaplıca bölgelerinde bulunan sular, yararlı bileşenlerin yanı sıra ağır metaller de içerebilir. Bebek ve çocukların cilt yapısının hassas ve geçirgen olması, suyun direkt olarak vücuda girerek zarar vermesine neden olabilir. Bunun yanı sıra küçük yaşlarda vücut adaptasyonu yeterince hızlı sağlanamayabilir. Bu nedenle termal suya 12 yaşından önce girilmemesi önemlidir.
Termal Suya Girdikten Sonra Duş Alınır mı?
Termal suya girdikten hemen sonra duş almanız tavsiye edilmez. Sıcak suyun etkisiyle açılan gözenekler, çeşitli bileşenlerin cilt altına geçmesini sağlar. Termal sudan çıktıktan sonra duş alarak açılan gözeneklerin şampuan ve duş jeli gibi kimyasallarla tıkanmasına neden olabilirsiniz. Bu durum, kaplıcadan alacağınız verimi düşürür.
Kaplıcadan sonra 30 dakikalık dinlenme sürecini geçirmeniz tavsiye edilir. Dinlenmenin ardından duş alabilirsiniz.
Termal Suya Kafa Sokulur mu?
Afyon termal su sıcaklığı 28 derecenin üzerindedir. Yüksek ısıda oluşabilen bazı mikroorganizmalar, ağız ve burun yoluyla vücuda girebilir. Çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan bu durum ile karşılaşmamak için başınızı termal suya sokmanız önerilmez.
Termal Suda Kaç Dakika Durulmalıdır?
Termal suda kalma süresi bölgeye, ısıya, bireylerin yaş ve rahatsızlıklarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Suda durulması için belirlenen ortalama süre 20 dakikadır.
65 yaş ve üzeri kişilerin uzun süre yüksek ısıda kalması problemlere neden olabilir. Belirli yaşın üzerinde olan ve sağlık problemi bulunan bireylerin kaplıca kürü için doktordan bilgi alması önemlidir. Bir gün içerisinde 20 dakikalık 2 kür halinde termal suya girerek kaplıcanın şifasından yararlanabilirsiniz.
Termal Su İçilir mi?
Termal suların, içilebilen özelliğe sahip çeşitleri de bulunur. İçilebilen termal sular oldukça azdır. Kaplıca bölgeleri arasında önemli bir yere sahip olan Gazlıgöl Kaplıcası’ndan çıkan termal su, içme suyu olarak da kullanıma uygun yapıdadır.
Bikarbonat ve sodyum bulunan termal suyun, bekletilerek ılık bir şekilde içilmesi gerekir. İçilebilen termal su çeşitlerinin böbrek, mide, karaciğer ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği tespit edilmiştir.
Termal Suyun Faydaları Nelerdir?
Termal su, doğal kaynaklardan çıkan mineraller ve elementler açısından zengin olan sıcak su kaynaklarıdır. Fiziksel ve zihinsel bir rahatlama sağlamaya destek olan termal suların faydaları aşağıda listelenmiştir.
- Romatizmanın azaltılmasına,
- İskelet ve kas sistemi rahatsızlıklarının tedavisine,
- Solunum yolu, kalp, damar ve sindirim sistemi hastalıklarının iyileştirilmesine,
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye,
- Enerjiyi artırmaya,
- Cildin temizlenip yenilenmesine,
- Stresin azaltılmasına,
- Vücudun dinlendirilmesine faydalıdır.
Detaylı bilgi edinmek için sizin için hazırladığımız ‘’Termal Suyun Faydaları’’ başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Termal Su Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Termal su, birçok hastalığın tedavi sürecinde destekleyici olarak tercih edilir.
Şifalı sular romatizma, kireçlenme, yumuşak doku romatizması, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, yaralanma, kırık, çatlak, kas ağrıları, tutulmalar, damar hastalıkları, varis, cilt rahatsızlıkları, egzama, akne, sedef, parkinson, alzheimer, hormonal sorunlar, diyabet, gut hastalığı, kolesterol, solunum yolu rahatsızlıkları, sindirim sistemi problemleri ve stresi gidermeye yardımcı olur.
Türkiye’nin En İyi Termal Suyu Nerededir?
Afyonkarahisar, termal turizmde öncü şehirlerden biridir. Yüksek ısıdan oluşan zengin içerikli termal sular; stres, yorgunluk, solunum yolu rahatsızlıkları, cilt, kas ağrıları ve romatizmaya olumlu etki eder.
Şehirde öne çıkan 4 adet kaplıca bölgesi yer alır. Kaplıca alanları Gazlıgöl Termal Bölgesi, Hüdai Termal Bölgesi, Heybeli Termal Bölgesi ve Ömer Gecek Termal Bölgesi’nden oluşur. Kaplıcaların her birinin ısı ve içeriği değişim gösterir.
Farklı ihtiyaçlara hitap eden kaplıca bölgelerinde kusursuz bir tatil süreci geçirmek için Afyon termal otel seçenekleri arasında öne çıkan Oruçoğlu Termal Otel’i tercih edebilirsiniz.
Bir yanıt yazın