Rahatlatıcı Dokunuş için Temel Masaj Teknikleri Nelerdir?

masaj teknikleri

Uzun çalışma saatleri, koşturmalı bir iş seyahati, günlük hayatın vermiş olduğu bitkinlik, yoğun temponun verdiği stres ağrıları… Koşturma içindeki hayatımızda vücudumuzun çeşitli bölgelerinde rahatsızlık ve ağrılar hissedebiliriz. Birçoğumuz çareyi kas gevşetici ilaç ve kremlerde arasa da vücuda uygulanan masaj türleri kadar etkili ve rahatlatıcı dokunuş olmadığı bir gerçek!
Bu yazımızda masaj nedir, masaj çeşitleri isimleri arasında hangisi size daha uygun bunu keşfedecek, masaj teknikleri ve masaj türleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Masaj Nedir?

Masaj türleri ve masaj isimleri hakkında konuşmadan önce masaj nedir biraz bundan bahsedelim. Masaj vücuttaki gerginlik, stres ve ağrıyı azaltmaya, kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olmak, kasları gevşetmek ve fiziksel olduğu kadar zihinsel rahatlama sağlayamaya yardımcı olabilmek için yapılan bir yöntemidir. 

Çeşitli masaj türleri vücuda manuel olarak uygulanır ve bazı masaj çeşitleri için özel olarak tasarlanmış masaj aletlerinden yararlanılır.

Peki ya masajın faydaları nelerdir?

  • Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hastalıkların %75’i stres kaynaklı. O halde diyebiliriz ki masaj türleri ile stresinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.
  • Masaj, kronik ağrıları hafifletebilir, kasları gevşetebilir. 
  • Masaj spor yaralanmalarının iyileşmesini destekleyebilir. 
  • Serotonin ve dopamin sağlayarak stresi azaltmaya yardımcı olabilir.  
  • Kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olabilir ve genel sağlığa pozitif yönde katkı sağlayabilir. 
  • Daha esnek bir vücuda sahip olabilmenize destek olabilir. 
  • Uyku problemi yaşayanlara iyi bir uyku konusunda yardımcı olabilir. 
  • Vücut ve cilt sağlığına fayda sağlayabilir. 

Masaj yalnızca rahatlamak için keyifli bir aktivite olarak görülmeyip, sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak yapılabilir.

İlginizi Çekebilir: Aromaterapide Kullanılan Yağlar

Masaj Çeşitleri Nelerdir?

masaj teknikleri, masaj çeşitleri

Masaj nedir bahsettiğimize göre sıra geldi masaj çeşitleri isimleri ve hangi masaj türleri ne için uygulanıyor bunlara bakmaya. Her masaj teknikleri farklı bir amaçla bedene uygulanıyor: Vücudu rahatlatmaya, kronik ağrıları iyileştirmeye destek olma, vücudun enerjisini açığa çıkarabilme gibi. 

Bu yazımızda kendinize en uygun olanı bulmanıza yardımcı olacak farklı masaj çeşitleri ve teknikleri ile tanışacaksınız. Bakalım masaj teknikleri isimleri arasından size en uygun olan hangisi?

Klasik Masaj

En yaygın masaj çeşitleri isimleri arasında klasik masaj veya bir diğer ismiyle İsveç masajı başta geliyor. Kullanımı en yaygın olan masaj türleri arasındaki klasik masaj nedir, detaylıca bakalım! Çeşitli tekniklerle bedeni rahatlatmaya yardımcı olabilen bu masaj, ayaktan ense köküne kadar vücudun tüm bölgesine uygulanıyor.

Fiziksel ve zihinsel rahatlama sağlayabilen masaj tekniklerinden biri olan klasik masaj, kas spazmlarını ve kramplarını hafifletebilir, uyku kalitesini artırabilir, cildi güzelleştirebilir ve sinir sistemini rahatlatabilir. Masaj türleri arasından tercihiniz klasik masaj olursa, bu masaj bazı sağlık sorunlarınızın iyileşmesine destek olabilir. 

Klasik masajda öfloraj (sıvazlama), petrisaj (yoğurma), friksiyon (dairesel hareketler), vibrasyon (titreşim), tapotement (yumruklama) gibi teknikler karışık olarak uygulanıyor. 

  • Klasik masaj, hafif bir yağ kullanımı ile vücut üzerinde ritmik sıvazlamalar ile başlıyor.
  • Yoğurma, sıkma, kavrama ile devam ediyor ve böylece kan dolaşımı artıyor.
  • Terapist titreşim ve sallama teknikleri ile vücuda hafif darbeler uygulayıp kasları gevşetiyor.
  • Tüm vücuda uygulanan masaj sıvazlama ve hafif dokunuşlarla sona eriyor.

Thai Masajı

masaj teknikleri, thai masajı

Masaj çeşitleri isimleri arasında en sık karşılaşılan masaj türleri Thai masajı. Tayland masajı olarak bilinen bu masaj, Budist rahiplerin geliştirdiği ve temelini Hint yogasından alan bir masaj çeşididir.

Ritmik presleme ve sıkıştırma ile yapılan Thai masajı birçok esneme ve germe hareketinden oluşur. Bu masajda 100’ü geçkin esneme ve germe hareketi var. Masaj süresince terapistler yağ vs. kullanmadan çıplak el, kol, dirsek ve ayaklar yardımıyla kişiyi çeşitli pozisyonlara sokarak Thai masajını uyguluyor.

  • Thai masajında kişinin giyinik olması gerekir. 
  • Kişi masaj için düz zemin üzerindeki futon minderine yerleşir. 
  • Hafif esneme ve germe hareketleri ile kaslar hazırlanır. 
  • Kişinin enerji hatları boyunca basınç uygulanarak masaj devam eder. 
  • Masaj esnasında bazı yoga pozisyonları uygulanır; kişinin vücudu esnetilerek basınç uygulanır. 
  • Masaj süresince derin nefes almak önemlidir. 
  • Thai masajı vücuda hafifçe vurulup yumuşak hareketlerle son bulur. 

İlginizi Çekebilir: Aromaterapi Nedir?

Refleksoloji Masajı

Masaj türleri arasından sıra geldi refleksoloji masajına! “Bölge terapisi” olarak da geçen refleksoloji masajı, ayak ve ellerdeki refleks noktalarına basınç uygulanarak yapılan bir masaj çeşidi. Bin yıllardır Çin’de uygulanan bu teknik, 20. yüzyılda Dr. William Fitzgerald ve Eunice Ingham tarafından el ve ayakların “refleks haritası” çıkarılarak günümüzdeki temelleri atılmıştır.

Stresi azaltabilme, uyku kalitesini düzeltebilme, acı ve ağrı yönetimi geliştirebilme, kan akışını harekete geçirebilme ve regl sancılarını azaltabilme gibi faydalar sağlayabilen refleksoloji refleks haritasına göre uygulanır. Vücuttaki her organ ayakta belirli bir noktaya denk gelir; elde ise 10 farklı basınç bölgesi bulunur. Refleksoloji masajı ile bu sinirler uyarılıp vücutta iyileşme ve rahatlama sağlanabilir.

  • Ayak ve eller temizlenir.
  • Ayak ve ellere kayganlık sağlaması için yağ veya çeşitli losyonlar uygulanır.
  • Refleksoloji bölgelerine dairesel hareketlerle basınç uygulanır. Basınç kişinin acı eşiğine göre değişiklik gösterir.
  • Baskılar çeşitli aralıklarla tekrarlanır.

Aromaterapi Masajı

masaj teknikleri, aromaterapi masajı

Masaj teknikleri arasında aromaterapi masajı en popüler masaj isimleri arasında yer alıyor. Vücudu rahatlatmaya, zihni sakinleştirmeye yardımcı olabildiği gibi tazeleme ve nemlendirmeye de yardımcı olabilen aromaterapi masajının geçmişi 5000 yıl öncesinde Çin ve Hindistan’a kadar dayanıyor.

Ruh, beden ve zihin gücü üçlüsüne destek olan aromaterapi masajı sayesinde beyin kendini iyi yönde uyarabilir. Bunda vücuda uygulanan düşük baskının yanı sıra beyni hızlı bir şekilde uyarabilen kokuların etkisi büyük. Aromaterapi masajı sırasında mumlar, tütsüler veya buhurdanlık ile kokular tüm atmosfere yayılıp kişiyi rahatlatabilir. 

  • Aromaterapi masajında ilk olarak kişinin ihtiyaç ve tercihlerine yönelik esansiyel yağ seçiliyor; yağı seçerken vücut yapısına dikkat ediliyor. 
  • Loş ışığın hakim olduğu ortama yumuşak müzikler veya doğadan sesler eşlik ediyor. 
  • Seçilen esansiyel yağ, taşıyıcı bir yağ ile seyreltilip cilde sıvazlama, yoğurma, titreşim, basınç gibi çeşitli masaj teknikleri ile uygulanıyor.
  • Aromaterapi masajında uygulanan güç problemlere göre değişiyor. Rahatlama ve uyku sorunu yaşayanlara hafif baskı uygulanıyor, kas gerginliği yaşayanlara ise yoğun masaj. 
  • Aromaterapi masajı hafif dokunuşlarla son buluyor. 

Aromaterapi masajı almadan önce cildinizin alerjik durumundan emin olun! Kızarıklık, şişlik, kaşıntı veya kurdeşen gibi problemle karşılaşmak istemezsiniz! 

Baş Boyun Omuz Masajı

Masaj çeşitleri ve isimleri arasında son yıllarda popüler hale gelen türlerden biri baş boyun omuz masajı. İsminden kolaylıkla anlayacağınız gibi bu masaj yalnızca baş, boyun ve omuz bölgesine uygulanıyor. 

Özellikle bilgisayar başında uzun oturanlarda görülen duruş bozukluğu için bu masaj birebir! Sırt ve omuz ağrıları, boyun tutulması, baş ağrısı gibi problemlere iyi gelebilen bu bu masaj türünde kafa derisiyle de ilgilenildiği için saç ve saç derisini güçlendirmeye destek olabiliyor. 

  • Baş-boyun-omuz masajı genel olarak parmak ucu ve avuç içiyle uygulanıyor; germe ve esneme hareketleri yapılıyor. 
  • Başın arkasından başlayıp üst kısmına kadar başın ovalanması ile masaj başlıyor. 
  • Parmak ucu ve avuç içiyle boyun kasları yoğruluyor.
  • En son omuz bölgesine basınç uygulanarak masaj devam ediyor. 
  • Baş-boyun-omuz bölgesi sıvazlanarak masaj son buluyor. 

Sıcak Taş Masajı

masaj teknikleri, sıcak taş masajı

Sıcak taş masajı, popüler masaj teknikleri arasında bulunuyor. Romatizma, eklem ve kas ağrılarına iyi gelen bir masaj arıyorsanız, size en iyi gelebilecek masaj isimleri arasında sıcak taş masajı da bulunuyor. Eklem esnekliği sağlayabilen ve stres azaltabilen bu masajın geçmişi 2000 yıl önce Çin’e kadar dayanıyor. Gelelim bu masajın detaylarına. 

  • Pürüzsüz volkanik kayalardan oluşan özel masaj taşları sıcak su banyolarında 45-55 derece arasında ısıtılır. Bu işlemde volkanik taşların kullanılmasının amacı bu taşların ısıyı koruyan bir yapıya sahip olması. 
  • Masaj uygulanacak kişinin cilt hassasiyeti kontrol edilir ve sıcak taşların rahatça hareket etmesi için vücuda çeşitli aromatik yağlar uygulanır.
  • Sıcak taşlar omurganın iki yanı, omuz ve bel başta olmak üzere vücudun çeşitli noktalarına yerleştirilir. Karın, bacak ve avuç içlerine de sıcak taş uygulaması yapılabilir veya vücudun enerjisini dengelemek için farklı bölgelere de sıcak taş konulabilir.
  • Sıcak taş masajı ile birlikte İsveç masaj tekniğinde kullanılan yoğurma, germe, ovalama hareketleri de uygulanır.
  • Vücut sıcak taşların ısısını emerek kan dolaşımını hızlandırabilir.

Sıcak taş masajı, periyodik olarak uygulandığında kronik ağrıların pek çoğu azalabilir.

Oruçoğlu Termal Otel’de Bedeninizi Rahatlatın

Oruçoğlu Termal Otel, tatil yapıp kendinizi profesyonel bir masajla ödüllendirmek istiyorsanız doğru yer! Oruçoğlu Termal Otel’de açık ve kapalı termal havuzlar, termal su banyoları ve hamamın keyfini çıkardıktan sonra masajla vücudunuzu rahatlatıp evinize arınarak dönebilirsiniz. 

Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı termal oteli olan Oruçoğlu Termal Otel’de aromaterapi masajı, refleksoloji masajı, sıcak taş masajı, selülit masajı ve daha birçok masaj çeşidi ile kendinizi şımartabilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir