Binlerce yıllık geçmişi ile birçok kişi tarafından merak edilen Karahisar Kalesi Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer alan Afyonkarahisar şehrinin Kale Mahallesi’ndedir. Merkezi bir konumda bulunan kale, yüksek konumu ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarır.
Hititlerden Friglere, Selçuklu Döneminden Osmanlı Devleti’ne kadar birçok devlet tarafından askeri amaçlı kullanılan kale, stratejik konumu sayesinde iyi bir gözlem ve savunma hattı oluşturur.
Devletlerin askeri anlayışlarına ve inançlarına uygun şekilde kullanılan, zaman içerisinde çeşitli ek yapı ve odaların eklendiği “Karahisar Kalesi nerede?” sorusunu cevapladıktan sonra kalenin tarihinden ve hakkında çıkan çeşitli efsanelerden bahsetmemiz gerekir.
İçindekiler
Karahisar Kalesi’nin Tarihi Kökeni ve Hikayesi
Afyonkarahisar şehrinin simgelerinden biri olan Karahisar Kalesi tarihi ve çeşitli hikayeleri ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Tepenin yamaçlarında yer alan kalenin geçmişi MÖ 1350’li yıllara kadar dayanır. Anadolu’da kurulan ve Hititler Döneminde inşa edildiği düşünülen Karahisar Kalesi, şehrin tepeden görülmesini sağlayan özel konumu ile stratejik bir önem taşır.
Yanardağın ağzındaki sarp kayalıkların üzerine inşa edilen Karahisar Kalesi, ‘’Hapanova’’ olarak da adlandırılır. Yerden 226 metre yükseklikte yer alan kale, Frigya Döneminde ‘’Akronium’’ ismiyle de anılmıştır. Bu dönemde kalenin yakınına kayaların oyulmasıyla özel bir tapınak inşa edilmiştir.
Şehir Anadolu Selçuklu Devleti’nin himayesine girdikten sonra ‘’Karahisar-ı Sahib’’ olarak adlandırılan kale, Alaaddin Keykubad Döneminde çeşitli tadilatlardan geçmiştir. Tadilat esnasında kaleye saray, cami ve hazine odası gibi ek yapılar inşa edilir. Kalenin kitabesinde onarım ve inşa edilen ek yapılara dair detaylı bilgi yer alır.
Osmanlı Döneminde II. Selim tarafından tekrar onarılan kale, günümüze kadar korunmayı başarmıştır.
Karahisar Kalesi hikayesi çeşitli inanışlardan oluşmaktadır. Kaleye dair en bilinen hikayelerden biri Battal Gazi hakkındadır. 740 senesinde Afyonkarahisar şehrinde öldüğü bilinen Battal Gazi yakın arkadaşıyla beraber kaleyi ele geçirmek için kuşatır.
Kaledekilerin dış bağlantılarını kesmesinin ardından Bizans komutanı, imparatora haber gönderir ve ordu yardımı yola çıkar. İmparatorun kızı kale burçlarından Battal Gazi’yi görüp aşık olur. Ona bir zarar gelmesinden endişelenen genç kız, Battal Gazi’ye haber vermek için seslense de başaramaz. Uyuyan Battal Gazi’yi uyandırmak için taş attığında da başarısız olur.
Genç adamı korumak isteyen kız, farklı bir yöntem denemeye karar verir. Babasından Battal Gazi’yi öldürmek için zehirli bir hançer isteyerek onun yanına gider. Ancak adam, kızın haber vermek için attığı taşın başına isabet etmesiyle çoktan ölmüştür. Bu acıya katlanamayan Bizans prensesi hançeri göğsüne saplayarak hayatını kaybeder.
Bir başka efsaneye göre Afyonkarahisar’ın Türklerin hakimiyetine girmesi için birçok istek gönderilmiştir. Arka arkaya reddedilen Türk hükümdarı, Karahisar Kalesi’nin alınması için Çavuşbaşı’nı görevlendirir. Ordunun kaleye yaklaştığını öğrenen kale komutanı, savunmaya geçer. Karakuyu’ya ulaşan Türk askerleri suyun kirli olduğunu fark ederek yeni bir su kaynağı aramaya başlarlar.
Çavuşbaşı birkaç askerle birlikte Yağdan Kayalıklarına gider. Kılıcını çekerek kayaya vurmasıyla beraber su akmaya başlar. Su içip dinlenen Türk ordusu ertesi gün kaleyi kuşatarak alır. Bu noktada günümüzde Olucak Çeşmesi bulunur.
Kaleye dair farklı inanışlar da bulunur. Kalenin kısmet açtığına yönelik inançlar vardır. Kızlarının doğru birini bularak evlenmesini isteyen ebeveynler, evlilik yaşına gelen genç kızı yaşlı bir kadınla beraber cuma günü Karahisar Kalesi’ne gönderir.
Yaşlı kadın elinde bulunan kilidi kaleye girdikten sonra kızın başının üzerine kaldırarak açar. Kilidin açılmasının ardından genç kız kalede bağırarak mani söyler. Ritüelden bir hafta sonra genç kızın karşısına doğru kişinin çıktığına inanılır.
Hıdrellez sabahı sıklıkla ziyaret edilen Karahisar Kalesi’nin Kız Kulesi bölümünde kadınlar dileklerini bağırarak söylemektedirler. Oyuk biçimindeki taşın içine yatak her kişi dileğini tuttuktan sonra kale kapısındaki oyuğa 3 taş atar. Bütün taşların oyuğa girmesi, dileğin gerçekleşeceği anlamına gelir.
Karahisar Kalesi Hakkında Bilgiler
Bulunduğu Yer | Afyonkarahisar |
Yapan | Hitit İmparatoru II. Murşili |
Özelliği | Volkanik |
Açılış Tarihi | MÖ 1350 |
Yükseklik | 226 m |
Tür | Savaş Mimarisi |
Karahisar Kalesi’nin Mimarisi ve Tasarım Detayları
Afyonkarahisar Kalesi, sönmüş bir yanardağda bulunan sarp kayalıklara inşa edilmiştir. Binlerce yıl önce inşa edilen yapı, son derece dayanıklı bir mimariye sahiptir.
Frigya, Anadolu Selçuklu, Bizans ve Osmanlı Devleti dönemlerinde restore edilerek kullanılmaya devam edilen Karahisar Kalesi’ne tapınak, saray, cami, hazine odası, su sarnıçları ve burçlar eklenmiştir.
Kayalara oyularak yapılan kale, yüksek surlar ile çevrilidir. Kesme taş malzemeden inşa edilen yapı, yüksek dayanıklılığı ile yıllara meydan okur.
Karahisar Kalesi’ne Nasıl Gidilir?
Peki, yıllara meydan okuyan ve pek çok uygarlık tarafından kullanılan Karahisar Kalesi’ne nasıl gidilir? Afyonkarahisar’ın merkezinde yüksek bir konumda yer alan kaleye gitmek için özel araç veya toplu taşıma olanaklarını kullanabilirsiniz. Kale Mahallesi’nde konumlanan kaleye gitmek için aracınızı merkezde bıraktıktan sonra yola yaya olarak devam etmeniz gerekmektedir.
Kısa süren bir yürüyüşün ardından Ulu Camii karşısında yer alan kaleye ulaşarak ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Afyon Hakkında Bilgiler
Karahisar Kalesi’ne Ne Zaman Gidilir?
Afyonkarahisar’da yer alan Karahisar Kalesi’ni ziyaret etmek istediğiniz dönemi kişisel kriterleriniz doğrultusunda belirleyebilirsiniz. Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde bulunan şehir, ılıman iklimi ile her mevsim ziyaret edilebilen yerler arasındadır.
Keyifli ve konforlu bir gezi süreci geçirmek için ilkbahar veya sonbahar mevsimlerini tercih edebilirsiniz. Afyonkarahisar’ın şifalı sularından yararlanarak termal bir tatil yapmak için ise kış mevsimi ideal seçim olur. Oruçoğlu Termal Otel, yüksek kalite standartlarına uygun özellikleri ve olanakları ile keyifli bir tatil deneyimi yaşamanıza imkan tanır.
Karahisar Kalesi Yanında Görülmesi Gereken Yerler
Kale yakınlarında Ulu Cami, Millet Hamamı, Zafer Müzesi, Tashan, Anıt Park, Çeşmeli Konak, Afyonkarahisar Müzesi, İmaret Hamamı, İscehisar Peribacaları, Frig Vadisi ve Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Evi başta olmak üzere görülmesi gereken pek çok yer bulunur.
Etkileyici doğasının yanı sıra volkanik kayalardan oyularak inşa edilen birçok yapı kalıntısının bulunduğu Frig Vadisi, çeşitli efsanelere konu olmayı başarmıştır.
17. yüzyılda iki katlı ve avlulu olarak inşa edilen Taşhan, moloz taş malzemesi ile yapıldığı dönemin ruhunu taşır. Çeşitli mağazaların yer aldığı Taşhan, geçmişe yolculuk yapmanızı sağlar.
Bölgenin yapısına özgü bir şekilde yıllar içerisinde oluşan İscehisar Peribacaları’na araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Güneşin doğuşunu ve batışını seyredebileceğiniz bölgeye özel turlar yapılır.
Afyonkarahisar’da yer alan müzeleri, belirlenen giriş saatlerinde ziyaret ederek bölgenin tarihi ve kültürel yapısına dair bilgi edinebilirsiniz.
Karahisar Kalesi’nde Kaç Basamak Vardır?
Hitit imparatorlarından biri olan II. Murşili Döneminde kışlık kale olarak inşa edilen Karahisar Kalesi’ne ulaşmak için basamakları tırmanmanız gerekmektedir. ‘’Karahisar Kalesi kaç basamak?’’ sorusunun yanıtı ise 546 basamaktır. 546 basamaktan oluşan kale, zeminden 226 metre yüksekliktedir.
Ziyaretiniz esnasında farklı uygarlıkların mimari ve tarihi özelliklerini gözlemleyebileceğiniz Karahisar Kalesi’ne çıkarak Afyonkarahisar’ı ayaklarınızın altında hissedebilirsiniz.
Kültürel gezi ve termal tatil amaçlı ziyaretlerinizde kusursuz bir konaklama deneyimi yaşamak için Afyon Termal Otelleri arasında yer alan Oruçoğlu Termal Otel’i tercih edebilirsiniz.
Bir yanıt yazın