Hidroterapi, özel bir tedavinin su içinde gerçekleştirildiği bir yöntemi ifade eder. Özellikle termal alanlarda sıklıkla yapılan hidroterapi, fizik tedavi kapsamına dahil bir uygulamadır. Fiziksel birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan hidroterapi, kas ve eklem ağrılarını hafifleten yapısı sayesinde herkes tarafından tercih edilebilir.
Antik Mısır Uygarlığından beri farklı biçimlerde uygulanan hidroterapi yöntemleri, çeşitli araştırmalar sonucunda olumlu etkilerinin görülmesiyle beraber modern tıpta da tedavi yöntemi olarak uygulanmaya devam eder.
İçindekiler
Hidroterapi Yöntemleri Nelerdir?
Su ile uygulanan hidroterapi, farklı yöntemlerden oluşur. Sıcak, soğuk ve ılık su ile uygulanabilen bu ek tedavi yöntemleri, birçok rahatsızlık için kullanılabilir. Hidroterapi yöntemlerinin her birinde terapist ve danışan yer alır. Suyun basıncı ve yapısının aktif rol oynadığı hidroterapide, danışana hafif egzersizler yaptırılır.
Hidroterapi yöntemleri, kendilerine özgü uygulama biçimlerine sahiptir. Uygulama biçimi, danışanın rahatsızlığına göre seçilmelidir. Bazı durumlarda tavsiye edilmeyen hidroterapiden verim alınması için belirlenen adımlara harfiyen uyulması son derece önemlidir.
Hidroterapi yöntemleri aşağıda listelenmiştir.
Oturma Banyosu
Oturma banyosu hidroterapi yöntemleri arasında en sık kullanılan tekniktir. Pratik bir şekilde gerçekleştirilen terapide, banyonun içerisine sıcak su doldurulur. ‘’Sıcak su oturma banyosu’’ olarak da bilinen oturma banyosunda anüs ve genital organlar, suya maruz kalır.
Temas eden bölgelerdeki kan dolaşımını hızlandıran oturma banyosu, bölgeyi temizleyerek rahatlamanızı sağlar. Oturma banyosu yöntemi irritasyon, ağrı ve kaşıntı gibi sorunların azalmasına yardımcı olur.
Duş Yöntemi
Duş yöntemi, en klasik hidroterapi yöntemleri arasında yer alır. Günlük yaşantınızda da uygulayabileceğiniz duş yöntemi, kan dolaşımını hızlandırır. Anksiyete ataklarına iyi geldiği tespit edilen bu yöntem, vücudun dengelenmesine yardımcı olur. Duş yönteminde soğuk su kullanımı kaygıyı azaltırken gözeneklerin küçülmesini sağlayabilir.
Daldırma Banyosu
Daldırma banyosu, iki farklı şekilde uygulanır. Soğuk ve sıcak olarak uygulanan daldırma banyosu yöntemi, hastanın iyileşme sürecini hızlandıran seçeneklerden biridir. Daldırma banyosu yarım saatlik seanslar halinde yapılmalıdır. Seans sürecinde hastanın sağlık durumu belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Detaylı bilgiye sahip kişilerin yönetmesi gereken seansta danışan, çenesine kadar suya batırılarak yönlendirilmelidir. Danışanın zorlandığı durumlarda mola verilerek dinlenme olanağı tanınır.
Buhar Soluma Yöntemi
Buhar soluma yöntemi, günlük yaşantıda yapılan hidroterapi uygulamalarından biridir. ‘’Buhar Banyosu’’ olarak da adlandırılan buhar soluma yöntemini uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise uygulanacak kişide solunum yolu sorununun olmadığına emin olunmasıdır. Solunum sorunu olan kişilerde bu uygulama büyük problemlere yol açabilir.
Kaplıca ve buhar odalarında uygulanabilen bu yöntem, birçok rahatsızlığın giderilmesinde ek tedavi olarak kullanılır. Cilt gözeneklerini açan sıcak buhar, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Burun tıkanıklığı gibi sorunlardan kurtulabileceğiniz buhar banyosu, kaslarınızı gevşeterek rahatlamanıza olanak tanır.
Sıcak ve Soğuk Kompresler
Sıcak ve soğuk kompresler ‘’kontrast banyo’’ olarak adlandırılır. Sıcak ve soğuk suyun ani şekilde değiştirilerek vücuda uygulandığı yöntemde, farklı ısılardan oluşan suların vücuda etki etmesi sağlanır.
Sıcak ve soğuk su, temas ettiği bölgelerdeki damarlara ters etki yaratarak dolaşımı iyileştirir. Kontrast banyo sırasında danışan, yavaş ve hafif egzersizler yapmalıdır. Yorucu olan bu yöntem, hızlı bir şekilde etki ederek iyileşmeyi hızlandırır. Seanstan sonra yüksek miktarda sıvı alınması ve verimli bir şekilde dinlenilmesi tavsiye edilir.
Sıcak Su Banyoları
Belirli bir ısının üzerinde sıcaklığa sahip olan sıcak su havuzlarında özel tekniklerle yapılan hidroterapi yöntemine sıcak su banyosu denir.
Sıcak su banyoları, kan dolaşımını hızlandırarak vücudun dengeli bir hale gelmesine yardımcı olur. Gözeneklerin genişlemesini ve vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlayan sıcak su banyoları, en sık tercih edilen hidroterapi yöntemleri arasında yer alır.
Sıcak su havuzlarının bir kısmı termal sulardan oluşabilir. Termal su bulunan sıcak su banyoları, içerdiği çeşitli bileşenler ve bileşen miktarları ile bireylere birçok fayda sağlar. Fiziksel ve psikolojik açıdan rahatlama sağlayarak iyileşmeyi hızlandıran termal sıcak su banyoları, hidroterapi için ideal ortamlardır.
Oruçoğlu Termal Otel, özel termal sulardan oluşan sıcak su banyoları ve uzman personel kadrosu ile kusursuz bir hidroterapi deneyimi yaşamanıza olanak tanıyor.
Hidroterapi Nasıl Yapılır?
Hidroterapi uygulaması, suyun içinde yapılmalıdır. Terapi alacak birey ve terapistin, yönteme uygun bir havuzun içerisinde olması gerekir. Terapist, danışanı ihtiyaçlarına ve yönteme uygun şekilde yönlendirir. Eklem ve kaslar hareket ettirilirken basınç uygulanarak hafifçe masaj yapılır. Hidroterapi uygulamasının alanında uzman kişiler tarafından yapılması son derece önemlidir.
Hidroterapi Nerede Yapılır?
Hidroterapi, terapi yöntemine uygun donanıma sahip olan ve alanında uzman personelin yer aldığı merkezlerde yapılmalıdır. Özellikle tıp doktorları ve fizik tedavi bilen kişilerin yönlendirmesine ihtiyaç duyulan hidroterapi süreci, özen gerektirir.
Afyon termal otel seçenekleri arasında yüksek konforu ve lüks olanakları öne çıkan Oruçoğlu Termal Otel, kendi kuyularından çıkarılan termal sulardan oluşan hidroterapi merkezi ile hizmet verir. Termal kaplıcaların şifalı sularından yararlanabileceğiniz tesiste, uzman personel tarafından kaliteli hizmet verilir.
Hidroterapinin Faydaları Nelerdir?
Su terapisinin, insan vücuduna pek çok faydası bulunur. Bazı rahatsızlıkların iyileştirilmesinde ek tedavi olarak kullanılan hidroterapi, sağlığı korumak için de sıklıkla kullanılır.
Suyun kaldırma kuvvetiyle yapılan hidroterapide, vücut ağırlığının sebep olduğu yük azalarak farklı hareketlerin yapılmasına olanak tanınır. Yapılan hareketlerin ağrıyı hafifletmesi, vücudun aktif şekilde kullanılmasını sağlar. Suyun sağladığı basınç, kasların gelişimine olumlu etki ederek dayanıklılığı artırır.
Lenf sistemi aktif hale gelerek ödem gibi birtakım problemlerin önüne geçilir. Suyun içerisinde hareket edilmesi, solunumu sağlayan kasları geliştirir. Gelişen solunum kasları sayesinde bireyler oksijeni daha verimli bir şekilde kullanır.
Metabolizmayı hızlandıran hidroterapi, sindirim yolunu düzenleyerek vücudu rahatlatır. Bağışıklık sistemini güçlendiren terapi süreci sayesinde hastalıklara karşı daha dirençli bir yapıya sahip olabilirsiniz.
Vücut ısısını değiştiren hidroterapi yöntemleri, damarların genişleyip daralmasına yardımcı olarak kan dolaşımını düzenler. Düzenli kan dolaşımı, vücudunuzu dengeler.
Hidroterapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Hidroterapi, sağlık için oldukça fazla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Ek tedavi olarak kullanılan hidroterapi nörolojik ve ortopedik rahatsızlıklar için kullanılan bir uygulamadır.
Hidroterapi uygulamasının kullanıldığı hastalıklar arasında serebral palsi, felç, omurilik yaralanmaları, cerrahi işlem sonrası tedavi süreci, kırık, romatizma, spor yaralanmaları, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, MS, muskuler distrofi, kireçlenme, çocuk felci, obezite ve yumuşak doku zedelenmeleri yer alır.
Hidroterapi Hangi Durumlarda Uygulanmamalıdır?
Hidroterapinin bazı durumlarda uygulanması birtakım sorunlara yol açabilir. Bu durumlara sahip kişilerin hidroterapi uygulamasından kaçınması tavsiye edilir. Alerji problemi olan kişilerin havuzda bulunan bileşenlere maruz kalmaması gerekir. Bu nedenle alerji testi yapılarak karar verilmelidir.
Kalp ve solunum hastalıkları, enfeksiyon, epilepsi, kabızlık, ateş ve açık yarası bulunan kişilerin hidroterapiye katılması rahatsızlıklarını artırarak büyük problemlere yol açabilir. Bu tip durumlarda hidroterapi uygulaması yapılmamalıdır.
Termal banyoları ve yüksek hizmet kalitesi ile dikkatleri üzerine çeken Oruçoğlu Termal Otel’de konaklayarak tesise ait hidroterapi merkezinde bulunan uzman personel yardımı ile ihtiyacınıza en uygun yönteme katılım sağlayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın