Frig Vadisi kuruluşu MÖ 10. yüzyıla dayanan Frig Devletinin en önemli yerleşim alanlarından biri haline gelmiştir. Üç ilin kesişiminde bulunan vadi, kaya işçiliği ile öne çıkar. Son derece güçlü bir devlet olan Frigya Döneminde özel kale, tapınak, ev, sarnıç ve mezar anıtı gibi yapılar inşa edilmiştir.
Eşek Kulaklı Kral Midas efsanesi ile tanınan Friglerin kültürel ve mimari açıdan en yoğun izleri bu vadide bulunur. Afyon Frig Vadisi etkileyici doğası ve ilgi çekici tarihi ile görülmeye değer alanlardan biri olarak öne çıkar.
İçindekiler
Frig Vadisi’ne Nasıl Gidilir?
“Afyon Frig Vadisi’ne nasıl gidilir?” sorusunun cevabını yanıtlamak için önce konumunun net bir şekilde bilinmesi gerekir. Frig Vadisi Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar’ın il sınırlarına dahildir.
Frig Vadisi Tabiat Parkı’na gitmek için bu üç ilde bulunan otogar veya duraklardan kalkan otobüs ve minibüslere binebilirsiniz. Dilerseniz özel araç kullanarak kısa süre içerisinde vadiye ulaşabilirsiniz.
Frig Vadisi’nde Gezilecek Yerler
Frig Vadisi gezilecek yerler arasında son derece önemli bir yere sahiptir. Frigya Devletinin izlerini taşıyan vadi, birçok uygarlığın yaşam alanlarından biri haline gelmiştir. Frig Vadisi yürüyüş yolu üzerinde kalan kaya anıt, mezar ve kale gibi yapıları gezerek Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine dair bilgi edinebilirsiniz.
Hemen İnceleyin: Afyon’da Yapılacaklar Listesi
Frigya Vadileri
Uçsuz bucaksız yeşil arazileri, tarihi eserleri, köyleri ve kayalara oyulan anıtları ile ilgi odağı haline gelen Frigya Vadileri, görmeniz gereken yerler arasında bulunur.
Aslanlı Mabet
Aslanlı Mabet Frig Yolu üzerinde bulunan Kümbet köyü sınırları içerisinde kalır. Eskişehir ve Afyonkarahisar’ın ortasında yer alan mabet, üzerindeki yazıtta bulunan ‘’Solon’’ kelimesinden yola çıkılarak ‘’Solon’un Mezarı’’ olarak da isimlendirilir.
Frig Döneminde kaya içine oyularak inşa edilen mabet, özel süslemeleri ve kabartmaları ile anıtsal mezar niteliği taşımaktadır. İşlemeler incelendiğinde mezarın, Roma Döneminde de kullanıldığı göze çarpar. Mabedin üçgen alınlığının orta kısmında kalkan, iki yanında ise kartal kabartmaları bulunur. Kabartmalar arasında öne çıkan aslan figürleri, mezarın ismini vermiştir.
Himmet Baba Türbesi
Aslanlı Mabet ile aynı köy içerisinde yer alan Himmet Baba Türbesi, Frig Yolu’nu yürüyenlerin ziyaret noktalarından biri haline gelmiştir. Elbistan’da bulunan cami ve medreselerde görev aldığı bilinen Ümmet Baba, Alaüddevle Bey döneminde yaşamış bir din insanıdır. Ümmet Baba’nın vefatının ardından inşa edilen türbe, Selçuklu Dönemi mimari özellikleri göstermektedir.
Geçmişi 13. yüzyıla dayanan höyüğün içerisindeki türbe, dıştan sekizgen formlu yapının üst kısmı külah kubbe ile kapatılmıştır. Tek katlı türbenin duvarları 130 cm kalınlığındadır.
Kırmızı ve sarı tonlu taşların atlamalı yatay kuşaklar halinde örülmesi sonucu elde edilen yapının işçiliği son derece etkileyicidir. 530 cm yüksekliğinde büyük bir kaide üzerine konumlandırılan tek katlı türbe, iki katlı bir görünüm kazanmıştır.
Farklı dönemlerde restore edilerek günümüze kadar gelmeyi başaran Ümmet Baba Türbesi, her gün pek çok kişi tarafından ziyaret edilir.
İlginizi çekebilir: Türkiye’de Gezilecek En İyi Yerler
Gerdekkaya
Kütahya, Eskişehir ve Afyon illerine yayılan Frig Vadisi’nde gezilecek yerler arasında bulunan Gerdekkaya köyü anıtsal mezarı ile dikkat çekmektedir. Zeminden 3 metre yükseklikte dağ yamacında kayalara oyularak oluşturulan Gerdekkaya Mezar Anıtı’nın Helenistik Dönemde inşa edildiği düşünülmektedir.
Roma ve Bizans dönemlerinde birtakım restore çalışmaları ve ek yapı inşaları yapılan mezar anıtı, 1991 senesinde restore edilerek ziyaretçilere açılır.
Dor Tapınağı mimarisine benzer şekilde düzenlenen cephede üçgen alınlık ve saçaklı iki sütun sizi karşılamaktadır. Ana kapıdan anıtsal mezara girildiğinde holün arka kısmında iki ayrı mezar odası yer alır. Farklı kapılardan girilen mezar odalarında mezar hücresi ve mezar bulunur. Anıtın zemin kısmında ise özel lahit formlu mezarlar yer alır.
Gerdekkaya Mezar Anıtı’nda bulunan Zotikos ve Gorgos isimlerinin keşfedilmesiyle beraber anıtın Bizans ve Roma tarafından kullanıldığı da öğrenilmiştir.
Pişmiş Kale
Yazılıkaya köyüne yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta bulunan Pişmiş Kale, kayalar üzerine oyularak oluşturulan odaları ve surları ile dikkat çeker. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan kalenin yakınlarında sarnıç ve mezar anıtları bulunur. Orta Çağa kadar kullanılmaya devam eden kale zamana meydan okuyarak günümüze gelmeyi başarmıştır.
Midas Anıtı
Midas Anıtı Friglerin en önemli eserlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Frigya’nın tarihini, mimarisini ve kültürel yapısını son derece iyi şekilde yansıtan Midas Anıtı Yazılıkaya köyünün sınırlarında yer alır. Anıtın bulunduğu bölge ‘’Midas Şehri’’ olarak da bilinmektedir.
MÖ 550 senesinde inşa edildiği düşünülen Midas Anıtı, 19. yüzyıldan itibaren detaylı bir şekilde araştırılmaya başlanmıştır. Kaya kütlesine oyularak inşa edilen anıt son derece görkemli bir yapısı ile Frig Vadisi’nde gezilmesi gereken yerlerin başında gelir.
Sol üst bölümde yer alan yazıtta bulunan ‘’Midai’’ kelimesi, anıtın ismini verir. 17 metre yüksekliğinden oluşan anıt, üçgen alınlığı ve geometrik desenleri ile oldukça süslüdür. Anıtın merkezinde bulunan niş, Friglerin dini törenlerinde sembolik bir anlam taşımıştır. Yapının farklı noktalarında toplam 3 adet yazıt yer alır.
Kırkgöz Kayalıkları
Yazılıkaya köyü sınırları içerisinde bulunan Midas Anıtı’nın hemen yanında yer alan Kırkgöz Kayalıkları geniş ve derin oyuklardan oluşan bir yapıdır. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim alanı olarak kullanılan Kırkgöz Kayalıkları çok katlı ve çok odalı bir alan oluşturur. Bizans Döneminde katlar arasında merdiven inşa edildiği düşünülmektedir.
Sarnıçlar
Frigya Devletinin sembol yapılarından biri olan sarnıçlar, bölgede yaşayan insanların su ihtiyacını karşılamak için özel olarak tasarlanıp inşa edilmiştir. Frig Vadisi’nde yer alan ve günümüze ulaşmayı başaran sarnıçlar, merdivenle inilen derin yapıları ile göze çarpar.
Küçük Yazılıkaya
Yazılıkaya köyüne yaklaşık 2 km mesafede bulunan Küçük Yazılıkaya ‘’Areyastis Anıtı’’ olarak da bilinmektedir. Pişmiş Kale’nin karşı hizasında konumlanan anıtın tepe bölümündeki yazıtta yer alan ‘’Areyastin’’ kelimesinden yola çıkılarak isimlendirilen yapı 550 cm yüksekliğindedir.
Üçgen alınlıklı yapının üst kısmında tepe akroteri bulunur. Üçgen alınlığın merkez bölümünde aynı hizada yer alan iki adet çerçeve kabartması göze çarpar. Özel bezemelerle süslenen anıt, dikkat çekici bir yapıya sahiptir.
Anıtın üzerinde 3 adet yazıt bulunmaktadır. Bu yazıtlar hasarsız bir biçimde günümüze gelerek okunsa da anlamları henüz bilinmemektedir.
Frig Vadisi Kaç Günde Gezilir?
Frig Vadisi’nde yer alan tarihi yapıları, detaylı bir şekilde inceleyebilmek için en az 2 gününüzü ayırmanız tavsiye edilir. Kültürel gezinin yanı sıra at binme, trekking ve kamp gibi aktiviteler yapmak isterseniz 5 gün yeterli olacaktır. Seyahatiniz esnasında dinlenmek istiyorsanız Afyon kaplıca otelleri arasında yer alan Oruçoğlu Termal Otel’i ziyaret edebilirsiniz.
Frig Vadesine Ne Zaman Gidilir?
Her mevsim eşsiz bir görünüme sahip olan Frig Vadisi kış aylarında karlar, sonbaharda ise kuru yapraklarla kaplıdır. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde yemyeşil bir doğaya sahip olan Frig Vadisi’ni dilediğiniz her dönem ziyaret edebilirsiniz. Etrafı açık olan vadiyi kış mevsiminde gezmek istiyorsanız kalın kıyafetler tercih etmeniz önerilir.
Frig Vadisi Hangi İlde?
“Frig Vadisi nerede?” sorusunun yanıtı birçok ilde diyebiliriz. Binlerce yıllık tarihi ve doğal alanları ile beğeni kazanan Frig Vadisi Afyon, Eskişehir ve Kütahya illerine yayılan geniş bir alandan oluşur.
Unutulmaz bir tatil deneyimi yaşamak istiyorsanız Oruçoğlu Termal Otel’de bütçe dostu fiyatlara konaklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın