Zihni, bedeni ve ruhu iyileştirmenin doğal bir yolu olan aromaterapi, Antik Çağ’dan günümüze birçok uygarlıkta uygulanmış 6000 yıllık geçmişe sahip bir alternatif terapi uygulamasıdır. Çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmede destekleyici olarak bilinen aromaterapi, günümüzde de çok fazla ilgi görmeye devam ediyor.
Spiritüel çalışmalarla ilgileniyorsanız veya sadece keyifli bir masaj ile rahatlamak ya da stresten uzaklaşmak istiyorsanız, aromaterapi yağları sizin için doğru bir seçim olabilir. Peki aromaterapi nedir? Tazelenmeye ve yenilenmeye yardımcı etkileri ile bilinen aromaterapiyi, aromaterapik yağlar ve faydaları, bu yağları kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri birlikte inceleyelim.
İlginizi Çekebilir: Masaj çeşitleri ve Faydaları
İçindekiler
Aromaterapi Nedir?
Bugün, “aroma bilimi terapisi” olarak kabul gören aromaterapi; terapötik, aromatik, güzel kokulu ve ruhsal kullanım alanları bulunan ve çiçeklerden, yapraklardan, saplardan, meyvelerden çıkarılan esansiyel yağlar ile uygulanmaktadır. Çok güçlü ve konsantre olan aromaterapi yağları cilt yüzeyine masaj yaparak az miktarda uygulandığında, hem ruhsal hem de fiziksel dengeyi sağlamaya ve çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmeye yardımcı olur. Aromaterapi yağlarının harici olarak solunması veya masaj yapılması, aromaterapinin temelini oluşturur.
Burundan beyne giden koku alma sinirleri, aromaterapi yağlarının etki alanıdır. Bu yağların virüs, bakteri ve mikrop karşıtı özellikleri bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Ek olarak; baş ağrısı ve vücut ağrılarını hafifletmeye yardımcı olduğu da bilinmektedir. Günümüzde hem uyku problemleri hem de stres ile mücadelede aromaterapi yağlarının kullanımı ciddi bir artış göstermektedir. Peki, aromaterapi yağları nelerdir?
Uçucu yağlar ve aromaterapi ile ilgili yapılan araştırmalar, bu yağların insan beyni ve duyguları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca ruh halini olumlu etkilediği, daha iyi bir uykuyu desteklediği ve stresi azaltmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir.
Uçucu yağlar ve aromaterapinin farklı türleri vardır. Bunlardan biri olarak kozmetik aromaterapi; cilt, vücut ve saç bakım ürünlerinin uçucu yağlar içermesidir. Cilt bakım ürünlerinde kullanıldıklarında, daha sağlıklı bir cilt elde etmeye yardımcı olur. Aromaterapi yağları, masaj uygulamasında da faydalı etkiler gösterebilir.
Koku aromaterapisinde ise bu yağlar, harici olarak solunur ve hem bedensel hem de duygusal olarak sakinlik ve rahatlama sağlayabilir, stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Psiko-aromaterapide ise bu yağlar yine rahatlama ve canlanma sağlamak için kullanılır. Uçucu yağlar ve aromaterapi, belirli ruh halleri ve duygular elde etmek için kullanılır. Gelelim, aromatik yağları ve özellikleri hakkında detaylara…
İlginizi Çekebilir: Aromaterapi Nedir?
Aromaterapide Kullanılan Yağlar
Doğadan gelen sağlığa ilgi arttıkça, aromaterapi yağlarına olan ilgi de giderek artıyor. Günümüzde, neredeyse hepimizin stresli ve yoğun bir hayatı var. Anksiyete ve kaygı belirtileri ile mücadele ediyoruz. Aromaterapik yağları ve özellikleri çok çeşitlidir ve her birinin bu gündelik sorunlar için farklı faydaları bulunmaktadır. ve özellikleri çok çeşitlidir ve her birinin farklı faydaları bulunmaktadır. Peki, aromaterapi yağları nelerdir?
Çay ağacı, nane, okaliptüs, kayısı çekirdeği, limon ve kuşburnu yağları, aromaterapide kullanılan yağlar arasında en popüler olanlardan bazılarıdır. Aslında bu pazarın neredeyse yarısını, narenciye yağları oluşturmaktadır. Portakal, limon gibi narenciye yağları, aromaterapide sıklıkla kullanılan yağlardır.
Çay Ağacı Yağı
Aromaterapi yağları nelerdir diye merak eden birinin karşısına, muhtemelen ilk çıkacak yağlardan biri çay ağacı yağıdır. Kozmetik pazarında da popüler bir bileşen olan çay ağacı yağı; kendine özgü aromatik, çam kokusuna sahip bir yağdır. Kozmetik sektöründe; tonikler, yüz temizleyiciler, şampuanlar, nemlendiriciler ve sayısız kişisel bakım ürününde kullanılmaktadır. Ayrıca bir difüzöre ekleyerek de kullanılabilir.
Aromaterapide çay ağacı yağı onlarca yıldır kullanılmaktadır. Antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri ile bilinen çay ağacı yağı, vücutta sivilceye neden olan bakterilere karşı etkilidir ve aşırı yağ üretimini önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle aromaterapi masajlarında da sıklıkla tercih edilmektedir. Cilt bakımında ise özellikle karma ve sivilceye eğilimli ciltler için harika bir içeriktir. Hoş kokusu ile de aromaterapide sıklıkla kullanılan yağlar arasında yer almaktadır.
Lavanta Yağı
En güzel kokan aromaterapi yağlarından biri olmasına ek olarak lavanta yağı, ciltte rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Tahriş olmuş cildi sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliklere sahip bu yağ, iltihaplanma karşıtı özellikleri ile yara iyileşmesini desteklemeye yardımcı olur. Lavanta yağı, aromaterapi yağı olarak tüm cilt tipleri, özellikle de hassas veya tahriş olmuş ciltler için harika bir seçimdir.
Aromaterapi yağlar ve özellikleri konusunda, bazılarının güneş ışığına karşı duyarlılığa sahip olduğu da unutulmamalıdır. Çünkü bu, potansiyel olarak ciltte renk değişimi veya güneş yanığı gibi değişikliklere yol açabilecekleri anlamına geliyor. Bu nedenle lavanta yağı gibi esansiyel yağlar ile aromaterapi masajı veya bakımı yaptırmayı düşünüyorsanız, güneşe çıkmamaya özen göstermelisiniz.
Bununla birlikte her aromaterapi yağının işlevi ve faydaları aynı değildir. Bu nedenle, yağların özelliklerine göre seçim yapmaya özen göstermelisiniz. Bu aşamada, bir uzmandan yardım almak daha doğru olacaktır.
Gül Yağı
Güller, sevgi ve şefkatin sembolüdür ve bu nedensiz değil. Çiçekler çok güzel olsa da gülün kokusu da bir o kadar etkileyicidir. Gül kokusu, anında sevildiğinizi hissetmenizi sağlar. Peki, bu çiçeği neden bakım ve masajlarda kullanmıyorsunuz?
Gül yağı solumak veya aromaterapi masajı seansı sırasında gül yağı kullanmanın sağlığa pek çok yönden faydası vardır. Örneğin, yapılan araştırmalar, gül yağı koklamanın bile ağrı seviyelerinde azalma sağlayabileceğini göstermiştir.
Aromaterapi masajında gül yağı kullanmak, adet öncesi sendromunun iniş çıkışlarından kurtulmak isteyen kadınlar için de iyi bir arkadaştır. Gül yağındaki bileşenler, kadınlarda duygusal dengesizlikleri ve adet ağrılarını azaltmaya destek olmak için de iyi bir seçimdir.
Defne Yağı
Aromaterapide sıklıkla kullanılan yağlardan biri de defne yağıdır. Rahatlatıcı, dinlendirici ve sakinleştirici etkileri ile defne yağı, aromaterapi masajı sırasında derin sakinleştirici etkilere sahiptir. Aromatik yağları ve özellikleri konusunda, defne yaprağının gücü gözden kaçırılmamalıdır.
Çok sayıda güçlü doğal içeriği sayesinde defne yağı, gerçek anlamda çok yönlü bir üründür. Kan dolaşımını artırıcı etkileri için bu yağla yapılan rahatlatıcı bir aromaterapi masajı, romatizmanın hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca, gün içinde yaşadığınız stres ve kaygı belirtilerine karşı da destekleyici etkilere sahiptir ve masaj yaparak uygulandığında rahatlamaya yardımcı olur.
Aromaterapi Yağlarını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aromaterapi yağları ve özellikleri çok çeşitlidir. Genel olarak bakacak olursak; stres ve kaygı belirtilerini azaltmaya yardımcı olurken, uygulanan kişinin ruh halini iyileştirmek ve rahatlama sağlamak gibi etkileri ile bilinir. Birer bitki özü olan aromaterapi yağlarını baş ağrısı için şakaklara sürmek ve masaj yapmak gibi çeşitli şekillerde kullanılabilir.
Aromaterapi yağları, uçucu organik bileşikler yayabilir. Bu organik bileşiklerin doğrudan solunması, solunum sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Ayrıca diğer ilaçlara, alerjenlere veya tahriş edici tetikleyicilere karşı farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bu nedenle aromaterapi yağlarını bir uzmana danışarak kullanmak önemlidir.
Aromaterapik yağlar ve faydaları ile ilgileniyorsanız ve onları belirli sağlık problemlerine yönelik kullanmayı düşünüyorsanız, güvenlik önemlidir. Sağlık geçmişinize göre tavsiyeler sağlamalısınız. Bu noktada, yağları uygun şekilde seyreltmek de önemlidir. Seyreltilmemiş aromaterapi yağlarını doğrudan solumaktan kaçının.
Aromaterapi masajı için esansiyel yağlar kullanacaksanız, bireysel yanıtların farklılıklar göstereceğini unutmayın. Herkesin bu yağlara vereceği tepkiler değişebilir. Dolayısıyla biri için iyi gelen bir yağ, diğerinde tahrişe neden olabilir. Vücudunuzun nasıl tepki verdiğine bakın ve kullanımları buna göre belirleyin.
Vücudunuzun aromaterapi yağlarına verdiği tepkileri takip edin. Ciltte kullanmadan önce bir yama testi yapmak iyi bir fikir olabilir. Herhangi bir olumsuz reaksiyonla karşılaşırsanız, kullanmayı bırakın ve bir uzmandan yardım isteyin.
Oruçoğlu Termal Resort‘te aromaterapi masajı ile rahatlayabilir, termal tatilinizi bu mükemmel masaj ile taçlandırabilirsiniz.
Bir yanıt yazın