Aromaterapi Nedir? Aromaterapi Nasıl Yapılır?

aroma terapi nedir?

6 bin yıllık geçmişi olduğu bilinen aromaterapi eski çağlarda şifa amaçlı gerçekleştirilen bir uygulamadır. Günümüzde alternatif tıp kapsamında ele alınan aromaterapi uygulamaları farklı yöntemlerden oluşur. Özel koku ve seslerin yer aldığı bir atmosferin oluşturulması, aromaterapi uygulamasının olmazsa olmazıdır.

Geleneksel Çin tıbbında önemli bir yer edinen aromaterapi uygulaması farklı yöntemlerden oluşur. Güzellik, sağlık ve rahatlama gibi çeşitli amaçlarla tercih edilen aromaterapi uygulaması yöntemlerinden masaj, günümüzde en sık tercih edilen tekniktir.

İlginizi Çekebilir: Wellness SPA Nedir?

Aromaterapi Nedir?

Çeşitli uçucu yağ ve bitkiler yardımıyla yapılan aromaterapi, geçmişte bir tedavi yöntemi olarak kullanılsa da günümüzde ağırlıklı olarak rahatlama amacıyla uygulanır. Aromaterapi uygulamasında vücut, zihin ve ruh bir arada ele alınır.

Bitkilerin farklı bölgelerinden elde edilen esansiyel yağların masaj ile kullanımı özellikle zihinsel rahatlama sağlayan bir özelliğe sahiptir. Birtakım fiziksel sorunların tedavisinde takviye olarak da tercih edilen aromaterapi, kişiye özel şekilde programlanıp uygulanabilir.

Aromaterapide kullanılan uçucu yağlar bireylerin ihtiyaçlarına ve isteklerine uygun olarak seçilebilir. Bu tür alternatif tıp yöntemi için masaj veya buhar gibi teknikleri başarıyla uygulayabilen, alanında uzman personellerin bulunduğu merkezler tercih edilebilir.

Aromaterapinin Faydaları

aromaterapi faydaları

Aromaterapi uygulaması birçok açıdan faydalı olabilir. Bu uygulama bazı durumlarda belirli problemleri çözmek amacıyla kullanılırken genellikle iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılır. Aromaterapinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Aromaterapi masajı uçucu yağların cilde nazik hareketlerle uygulanması sonucunda sarkmaların önlenmesine ve cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. 
  • Kan dolaşımını hızlandırmada etkisi olan aromaterapi, cildin kendini yenilemesine katkı sağlayarak pürüzsüz görünmesine katkı sağlayabilir.
  • Aromaterapi yağları cildi derinlemesine nemlendirmeye destek olur. 
  • Masaj ve özel kokular, bireylerin stres ve yorgunluktan arınmasına imkan tanır.
  • Zihinsel ve bedensel rahatlama sağlayabilir. 
  • Yara izi, selülit ve çatlak görünümünün azaltılmasına yardımcı olabilir.
  • Kas ve kemik ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olarak rahat hareket olanağı sunar.
  • Aromaterapi uygulamaları kardiyoloji, nöroloji, onkoloji başta olmak üzere pek çok farklı rahatsızlığın tedavi sürecinde hastanın rahatlatılmasına destek olmak için tercih edilebilir. Rahatsızlığı olan bireylerin aromaterapi uygulamasından önce hekimlerine danışması tavsiye edilir.

İlginizi Çekebilir: Masaj ve Masajın Faydaları

Aromaterapi ve Masaj

aromaterapi ve masaj

Aromaterapi yöntemleri arasında yer alan aromaterapi masajı nedir? Aromaterapi masajı fiziksel temas ile yapılır. Kas, kemik ve sinirleri temel alan aromaterapi masajının uygulanmasına alanında uzman personel tercih edilmelidir. Oldukça hassas olan aromaterapi masajı için çeşitli uçucu yağlar kullanılır.

Farklı içerik ve kokulardan oluşan uçucu yağlar yardımıyla yapılan masajda kişinin ihtiyaçları göz önüne alınır. Aromaterapi bütünsel veya bölgesel olarak uygulanabilir. Rahatsızlıkların yanı sıra yalnızca dinlenme ve rahatlama amacıyla da tercih edilebilir. Kasların gevşetilmesine katkıda bulunan aromaterapi masajı, zihinsel rahatlama da sağlayabilir. 

Aromaterapi uygulamasında sıklıkla kullanılan masajın yanı sıra buhar banyosu, duş, buğu ve kompres de tercih edilebilir. Farklı ihtiyaçlara uygun seçeneklerin bulunduğu aromaterapi, birçok kişinin beklentisini karşılayabilir.  

Aromaterapi masajından önce doğru bir atmosfer hazırlanmalı. Ortamı hazırlarken mum, tütsü, hafif müzik ve koku kullanılabilir. Bireyin zihnen rahatlamasına yardımcı olan bu atmosfer, fiziksel rahatlamaya da olanak tanır. Masaj öncesi rahat kıyafetler giyilmesi gevşemeye yardımcı olarak masaj sürecini kolaylaştırır.

Aromaterapi masajının ardından vücutta kalan fazla yağlardan kurtulmak için ılık bir duş almanız tavsiye edilir. Duştan sonra bol su tüketimi ve dengeli beslenme aromaterapi uygulamasının olumlu etki etmesi için önem taşır.

Aromaterapide Kullanılan Uçucu Yağlar ve Bitkiler

aromaterapi ve uçucu yağlar

Aromaterapi uygulamasında oldukça fazla kullanılan bir materyal olan uçucu yağ nedir? Uçucu yağ, çeşitli bitkilerin çiçek, yaprak, kök veya gövdelerinden oluşturulan doğal sıvılardır. Bu doğal sıvılar, bitkinin damıtılıp su eklenmesi sonucu elde edilir. Farklı özelliklere sahip olan uçucu yağlar, koku ve aroma açısından geniş bir skala oluşturur. 

Sıvı formundaki uçucu yağlar, hava ile temas ettiğinde buharlaşmaya başlar. Mekanların yanı sıra ciltte de kullanıma uygun olan aromaterapi yağları uçucu yağların, sabit yağlar ile özenle seyreltilmesi sonucu ortaya çıkar.

Aromaterapi yağları arasında en sık tercih edilen ürünler, lavanta, gül, limon, sandal ağacı, biberiye, adaçayı, nane, ylang ylang, yasemin, papatya, ardıç, defne yaprağı, ıtır, jojoba, kekik, okaliptüs, melisa ve vanilya yağından oluşur. Her biri farklı özelliklerden oluşan yağların seçimi, uygulama yapılacak kişinin ihtiyacına göre seçilir.

Bazı yağlar tek başına kullanıma uygunken bazıları birden fazla yağın karıştırılmasından sonra kullanılabilir.

Aromaterapide Dikkat Edilmesi Gerekenler

aromaterapi dikkat edilmesi gerekenler

Aromaterapi uygulamasında kullanılan aromatik yağlar ve faydaları incelendiğinde birçok olumlu etkiye sahip olduğu görülür. Olumlu etkilerine karşın aromaterapi sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır.

  • Aromaterapi yaptırmadan önce tercih ettiğiniz merkezi iyi araştırmanız en önemli unsurdur. Eğitimli personelin çalıştığı ve uygulamaların doğru bir şekilde gerçekleştirildiği bir merkezde yüksek verim elde edebilirsiniz. 
  • Aromaterapi uygulamasında kullanılan uçucu yağların sabit yağlarla seyreltilmesi oldukça önemlidir. Özellikle cilt ile temas gerektiren yöntemlerde seyreltme işlemine dikkat edilmelidir.
  • Aromaterapik yağların son kullanma tarihi ve yan etkileri göz önüne alınmalıdır.
  • Tercih edilen yağların gerçek olması gerekir. Kaliteli içeriklerden üretilen yağların formülünde kimyasal bulunmamalıdır.
  • Yanıcı özelliğe sahip olan uçucu yağların ateş, çakmak, mum gibi alanlara temas ettirilmemesi önerilir.
  • Aromaterapi yağlarının her biri farklı içerik ve özelliklerden oluşur. Aromaterapi uygulamasından beklentinize uygun bir yağ seçimi yapmanız önerilir. 
  • İlk kez yağ kullanacak kişilerin uygulama öncesi alerji testi yapması gerekir. Yağın ince deriye bir parça damlatılıp bekletilmesi, herhangi bir reaksiyon görülmezse uygulama yapılması önerilir.
  • Uçucu yağların, gözlere direkt olarak temas etmemesi gerekir.
  • Astım, alerji, gebelik, emzirme, sara gibi durumlara sahip bireylerin öncelikle hekimlerine danışması tavsiye edilir.
  • Uçucu yağlar direk su ile doğrudan karıştırılmamalıdır. Duş ve küvet uygulamalarında kullanacağınız uçucu yağı önce sabit yağ ile seyreltmeniz gerekir.  
  • Uygulama esnasında veya sonrasında bölgede herhangi bir reaksiyon oluşursa vakit kaybedilmeden bol su ve sabun ile yıkanmalıdır.
  • Uçucu yağların çok azı cilde doğrudan uygulanabilir. Doğrudan uygulama için yağların içeriklerini incelemeniz tavsiye edilir.  

Oruçoğlu Termal Otelde Eşsiz Bir Masaj Deneyimi Yaşayın

Afyon termal oteller arasında yer alan Oruçoğlu Termal Resort Otel, masajın büyülü dünyasının kapılarını misafirlerine aralıyor. Her ihtiyaca hitap eden farklı yöntemlerden oluşan uygulamalar arasında klasik relax masajı, aromaterapi masajı, lokal medikal masaj ve volkanik taş masajı ilk sırada yer alıyor.

Aromaterapi alanında uzman personelin çalıştığı tesisin kendine ait termal su kuyuları bulunur. Aromaterapi uygulamasından sonra mineral içeren termal sulara sahip havuz, banyo ve duşlarda vakit geçirerek fiziksel ve zihinsel olarak rahatlamanın tadını çıkarabilirsiniz.

2010 senesinde Almanya’da bulunan Institut Romeis tarafından yapılan detaylı analize göre termal suların toplam mineralizasyonu litre başına 4727,32 miligramdır. Kaynak çıkış sıcaklığı 76 derece olan termal su, termo maden suyu kalitesinden oluşur.

Birçok rahatsızlığın tedavisinde takviye amaçlı kullanılan termal sularda vakit geçirebilir, size özel bir atmosferde aromaterapi uygulamasının tadını çıkarabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir