Afyon termal kaplıca turizmi açısından dünyaca ünlü şehirler arasında yer alır. Özel coğrafyası ve iklimi ile birçok kaplıca bölgesine sahip olan Afyonkarahisar’da, dinlenme ve tatil sürecini etkileyici bir deneyime dönüştürebilirsiniz.
Afyonkarahisar’da 4 kaplıca bölgesi bulunur. Bu bölgeler Gazlıgöl Termal Kaplıcaları, Gecek Kaplıcası, Hüdai Kaplıcaları ve Ömer Kaplıcası’dır. Kaplıca bölgelerinin her biri kendine özgü yapıları ile farklı faydalara sahiptir.
İçerdiği özel bileşenler sayesinde fiziksel ve psikolojik hastalıkların tedavisinde takviye olarak tercih edilen kaplıcalar arasından ihtiyacınıza en uygun seçeneği tercih ederek Afyon kaplıcaları ile huzurlu bir tatil deneyiminin tadını çıkarabilirsiniz.
İçindekiler
Gazlıgöl Termal Kaplıcaları
Gazlıgöl Termal Kaplıcaları, birçok kaplıcadan farklı yapıya sahiptir. Dış kullanımın yanı sıra içme suyu olarak da kullanılan Gazlıgöl termal suyu, Friglerden beri şifalı olarak bilinir.
Efsanelere konu olan kaplıca, Kral Midas’ın kızının çaresi bulunamayan hastalığına deva olmuştur. Termal suyun içerisinde bulunan zengin mineraller, suyun yararını artırır. Suda sodyum, sülfat, klorür, florür, kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat yer alır. Özel bileşenler Gazlıgöl Termal Kaplıcaları’ndan çıkan suyun duş ve içme suyu olarak kullanılmasına imkan tanır.
İleri yaştaki kişilerin ve rahatsızlığı olan bireylerin kaplıca kürlerine dair uzman doktorlardan bilgi alması son derece önemlidir.
Gazlıgöl termal suları kireçlenme, kadın hastalıkları, romatizma, fıtık, cilt rahatsızlıkları, gut hastalığı, sindirim sistemi, kas ağrıları, idrar yolu enfeksiyonu gibi birçok sorunun tedavisine yardımcı olması için kullanılır.
Sindirim sistemi, mide ve bağırsak hastalıkları gibi sorunlara yardımcı olan termal suyu, cildin onarılıp yenilenmesi için de tercih edebilirsiniz.
İçme ve duş suyu olarak kullanabileceğiniz termal sulardan yararlanarak huzurlu bir yenilenme sürecine adım atabilirsiniz.
Afyon kaplıca sularının faydaları oldukça geniş kapsamlıdır. Birçok açıdan olumlu etki yaratan termal suyun faydaları arasında fizikselin yanı sıra psikolojik konular da yer alır.
Gecek Kaplıcası
Gecek Kaplıcası diğer adıyla ‘’Gecik Hamamı’’ olarak da isimlendirilir. Deniz seviyesinden oldukça yüksek bir konumda yer alan kaplıca suyu, depodan hamamlara dağılır. Büyük Hamam ve Küçük Hamam olmak üzere iki adet hamam bölümü yer alır.
Termal suların içerisinde demir, arsenik, karbondioksit, bikarbonat, sodyum klorür ve sülfat başta olmak üzere birçok etkili bileşen bulunur. Bu bileşenlerin yanı sıra lityum, amonyum, kurşun, iyodür, nitrat, nitrit, potasyum, kalsiyum, magnezyum, hidroarsenat, metasilikat asidi, metabolik asidi, alüminyum, çinko, krom, titan, bakır gibi birçok gaz da yer alır.
Kaplıcaya ait suların sıcaklığı 42 ile 90 derece arasında değişim gösterir. Su kaynağına göre değişen ısı seviyesi, bireylerin ihtiyaçlarına uygun suyu tercih etmesine olanak tanır.
Ph değeri 7,6 olan kaplıca suları, az miktarda içme suyu olarak da kullanılabilir. Ancak fazla miktarda içilmesi, arsenik bileşeninin bulunmasından dolayı bazı problemlere sebep olabilir.
Zengin minerallerden oluşan termal su mide, karaciğer, bağırsak ve safra kesesinde ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olması açısından kullanıma uygundur. Sinir sistemi, romatizma, kireçlenme, iltihaplı kadın hastalıkları, kan dolaşımı ve damar hastalıklarında da tercih edilebilir.
Afyon kaplıcaları arasında yeşil bir alanda yer alan Gecek Kaplıcası’nda, doğa ile iç içe bir şekilde tedavi sürecinizi yürütebilir ve keyifle dinlenmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Hüdai Kaplıcaları
Afyon kaplıcaları içerisinde yer alan, binlerce yıllık geçmişe sahip olan Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine bağlı Hüdai Kaplıcaları, Frigya Döneminden beri şifa amacıyla kullanılır. Hristiyanlığın yayılmasıyla beraber başpiskopos tarafından mucizeye sebep olduğu iddia edilen termal sular, hala tedavi amacıyla kullanılmaktadır.
Hüdai Kaplıcaları’nın çevresinde Bizans Döneminde inşa edilen hamam kalıntıları yer alır. Bu kalıntılar, bölgenin uzun yıllardan beri şifa amaçlı ziyaret edildiğinin göstergesidir.
Kaplıcanın sıklıkla tercih edilme sebebi olan çamur banyoları, birçok rahatsızlığın tedavisinde takviye olarak kullanıma uygundur. İhtiyaca yönelik farklı kürlerden oluşan süreçte, uzman doktorlardan bilgi alınmalıdır.
Sıcaklığı 62 ile 68 derece arasında değişen kaplıca suyunun içerisinde sodyum florür, sülfat, bikarbonat, kalsiyum, amonyum, potasyum, alüminyum, magnezyum, demir, mangan, klorür, iyodür, hidrokarbonat, nitrat ve hidrofosfat gibi bileşenler bulunur.
Hüdai Kaplıcalarının şifalı suyu ve çamuru kas sistemi, iskelet yapısı, nöroloji, romatizma ve rehabilitasyon gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde olumlu etki yaratır.
Cilt yüzeyinde meydana gelen problemlerin azaltılmasına yardımcı olan termal su ve çamur, böbrek ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde de kullanıma uygundur.
İltihabın sulandırılarak vücuttan atılmasına yardımcı olan kaplıcalar, ağrı gibi sorunların önlenmesini sağlar. Yüksek ısı ve bileşenler astım, alerji ve bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarının tedavi sürecine faydalıdır.
Kalp ve tansiyon hastalığı, hamilelik, lohusalık, kanser hastalığı, organ yetmezliği, epilepsi ve obezitesi bulunan kişilerin kaplıcaya girmesi tavsiye edilmez.
Kaplıcaya gün içerisinde 20 dakikalık 2 kür olarak girilmelidir. Isı seviyesinin çok yüksek olmamasına dikkat edilmesi tavsiye edilir. Kaplıcadan ilk kez yararlanacak kişilerin uzmanlardan yardım alması son derece önemlidir.
Kaplıcaya girerken suyun vücuda direkt olarak temas etmesine yardımcı olan kıyafetler tercih edilmelidir. 65 yaş ve üzeri kişilerin doktor kontrolü ile kaplıcadan yararlanması gerekir.
Ömer Kaplıcası
Afyon kaplıcaları içerisindeki Ömer Kaplıcası, Afyonkarahisar şehir merkezine 15 km mesafede yer alır. 125 yıldan uzun süredir kullanılan özel havuzu pek çok rahatsızlığın tedavi sürecine olumlu etki eder. Kaplıcanın havuzuna ait kitabede inşa tarihinin 1889 olduğu yazar.
Evliya Çelebi tarafından kaleme alınan dünyaca ünlü Seyahatname eserinde ismi geçen kaplıca, birçok efsaneye konu olmayı başarır. Ömerli Ilıcası adını yakınlarda yer alan Ömer Dede yatırından alır. Kaplıcayı bulan kişinin çobanlık yapan ermiş Ömer Dede olduğu rivayeti vardır.
Denizden 1050 metre yükseklikte bulunan kaplıcanın sularında sodyum klorür, bikarbonat, karbondioksit, demir ve arsenik bulunur. İçme suyu olarak kullanılması tavsiye edilmeyen kaplıca suları, toprak ile karışarak eşsiz bir çamur banyosu olanağı yaratır.
43 ile 55 derece arası bir ısıya sahip olan termal suların pH değeri 7,2’dir. Zengin içeriği, ısısı ve cilt ile uyumlu pH değeri ile birçok hastalığın tedavisinde kullanıma uygun olan termal sular, yıl boyunca pek çok turistin ilgi odağı haline gelir.
Termal turizmin önemli bir durağı olan Ömer Ilıcası romatizma, kırık, mide hastalıkları, sindirim sistemi, kadın hastalıkları, cilt problemleri, sinir ve kas rahatsızlığı, kireçlenme, karaciğer gibi birçok hastalığın tedavi sürecinde olumlu rol oynar.
Afyon Kaplıca Otelleri Nelerdir?
Afyon kaplıca tesisleri dinlenme ve tedavi sürecinizi konforlu bir şekilde geçirmenize olanak tanıyan farklı özelliklerden oluşur. Her ihtiyaca hitap eden Afyon termal kaplıca otelleri arasında üstün hizmet kalitesine sahip olan Oruçoğlu Termal Otel’de konaklayarak kusursuz bir dinlenme imkanı elde edebilirsiniz.
Afyon Termal Otel Fiyatları
Afyon termal otel fiyatları birçok etkene bağlı olarak değişim gösterir. Bu etkenler arasında konum, misafir sayısı, oda sayısı, konsept ve ek hizmetler yer alır. Afyon kaplıca fiyatlarını değerlendirerek bütçe dostu bir fiyata keyifli bir dinlenme olanağına sahip olabilirsiniz.
Özel olarak dekore edilen ve çeşitli ek hizmetler ile misafirlerini ağırlayan Oruçoğlu Termal Otel’i inceleyerek uygun fiyatlı benzersiz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın