Afyon’da Gezilecek En İyi 16 Yer

Afyon'da gezilecek yerler

Ege Bölgesi’nin içlerinde yer alan Afyonkarahisar, binlerce yıllık tarihi ve doğal güzellikleri ile her sene sayısız turistin tatil rotasında yer alır. Afyon’da gezilecek yerler arasında bulunan durakları rotanıza ekleyerek unutulmaz bir tatil süreci geçirebilirsiniz. Afyonkarahisar Kalesi’nden antik kentlere birçok farklı alanı keşfedebilirsiniz.

Afyon’da gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir.

Frig Vadisi

Afyon Frig Vadisi

Afyon’da gezilecek yerler arasında ilk sırada bulunan Frig Vadisi; Afyon, Eskişehir ve Kütahya arasında kalan bir bölgeden oluşur. 3000 yıl öncesine ait ev, kale ve anıtlar kayalara özenle oyularak oluşturulur. Vadiyi özel aracın yanı sıra bisikletle veya yürüyerek keşfedebilirsiniz.

Yaz mevsiminde sıcak olan şehirde Frig Vadisi’ni keyifle gezmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Yaklaşık 2 gününüzü alacak gezi sırasında Aslanlı Mabet, Gerdekkaya, Pişmiş Kale, Kümbet, Aslankaya, Midas Anıtı, Yapıldak Kale, Ayazini Kilisesi, Üçlerkayası, Emre Gölü, Aslantaş, Yılantaş ve Avdalaz Kalesi’ni görebilirsiniz.

İscehisar Peri Bacaları

Volkanik özellikler barındıran arazilerde yıllar içerisinde oluşan peri bacaları, turistler tarafından ilgiyle karşılanır. İscehisar ilçesinde yer alan İscehisar Peri Bacaları’nda, farklı büyüklüklerden oluşan sayısız peri bacası bulunur.

Şehir merkezinden 32 km uzaklıkta yer alan araziye, özel araç veya otobüsle yaklaşık 30 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Afyon Anıtkaya (Eğret) Şehitliği

Anıtkaya Şehitliği, Afyon-Kütahya karayolu arasında yer almaktadır. ‘’Eğret Şehitliği’’ olarak da isimlendirilen şehitlik, Anıtkaya Kasabası’nda bulunan höyüğün üzerine inşa edilmiştir. 1924 senesinde, 28 Ağustos 1922 tarihli Büyük Taarruz sırasında hayatını kaybeden şehitlerin anısına bir anıt dikilir. Şehitlikte savaşta şehit düşen 12 subay ve 6 erin mezarları bulunur.

Anıtkaya Şehitliği’nde her sene 28 Ağustos’ta devlet töreni düzenlenerek vatanını savunurken şehit düşenler anılır. Döneme ait birçok eserin bulunduğu Zafer Müzesini de ziyaret ederek Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak’ın odalarını görebilirsiniz.

Afyon Tarihi Bedesten Çarşısı

1914 senesinde farklı kültürlerin ortaklığı ile inşa edilen Afyon Tarihi Bedesten Çarşısı, Osmanlı Döneminin gözde eserleri arasında yer alır. Restore edilerek yeniden kullanıma açılan çarşının etkileyici mimarisi ve süslemeleri beğeni kazanır.

Restorasyon çalışmalarının ardından yeniden tarihi yapısına uygun bir görünüme kavuşan Bedesten Çarşısı’nın içerisinde 64 adet dükkan bulunur. Afyon Tarihi Bedesten Çarşısı’nda yün, tülbent, yazma, dantel, iğne oyası, patik, nakış, kına torbası, örtü ve yöresel kıyafetler satışa sunulur.

Kurt İni Mağarası

Afyon’un Sandıklı ilçesine 34 kilometre mesafede yer alan Kurt İni Mağarası, ormanın içerisinde bulunur. ‘’Bökenin Yurdu’’ ismiyle de bilinen mağaranın içi 300 metre uzunluğundadır. Aydınlatma bulunmayan mağara keşfi sırasında güçlü ışık kaynağına ihtiyaç duyulur.

Özel araçla veya toplu taşıma ile mağara yakınlarına kadar ulaştıktan sonra kısa bir yürüyüşün ardından mağarayı bulabilirsiniz. Doğa ile iç içe bir konumdaki mağara keşfiniz sırasında yürüyüş, tırmanış, kamp veya mangal gibi birçok aktivite yapabilirsiniz.

Afyon Haşhaş Tarlaları

Afyon Haşhaş Tarlası

Yöresel mutfağın olmazsa olmazları haline gelen haşhaş, birçok yiyeceğe lezzet katmasının yanı sıra etkileyici görünümü ile de turistleri kendine çeker. Devlet tarafından kontrol edilen haşhaş tarlaları, Afyon-Antalya karayolu üzerinde yer alır. Eylül ayında ekilen haşhaş çiçekleri, yaz ile beraber açarak rengarenk bir görüntü oluşturur.

Eğerli Kaya Kilisesi

Eğerli Kaya Kilisesi, Bayat ve İscehisar ilçeleri arasında bulunan dağın yamacında yer alır. Kolay ulaşılabilen kilise, etkileyici mimarisi ve tarihi dokusu ile ziyaretçilerin beğenisini kazanır. Şehirdeki kaya kiliseleri arasında en dayanıklı yapıya sahip olan kilisenin içerisinde kırmızı kök boyadan yapılan süslemeler görülür.

Afyon Kervansarayları

Afyon Kervansarayları

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait Sultan Divani Mevlevihanesi gibi eserlerin de bulunduğu Afyon’da, kervansaraylar göze çarpar. Çay ilçesinde bulunan Çay Kervansarayı, Selçuklu Döneminde inşa edilir. Taş mimari örneği olarak öne çıkan yapı, kapalı planlı ve avlulu plandan oluşur. Dışarıdan kale görünümüne sahip olan kagir yapının merkezinde 4 adet fil ayağı yer alır.

İhsaniye ilçesinde bulunan Döğer Kervansarayı, 1434 senesinde Osmanlı padişahı II. Murat tarafından inşa ettirilir. Eyvan tipli taç kapıdan içeri girilen yapı iki katlıdır.

Alt katı ahır, üst katı misafirhane olarak kullanılan bina kesme taştan yapılır. İkisi kubbeli, geri kalanı kemerli tonoz örtülü odaların ortasındaki eyvan mescit olarak kullanılır.

Eğret Kervansarayı, Anıtkaya kasabasında bulunur. Germiyanoğulları tarafından yaptırıldığı tahmin edilen kervansarayın yapısı, Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimarisinin erken örneği olarak görülebilir.

Sahipata Kervansarayı, 1249 senesinde II. İzzettin Keykavus tarafından Sultandağı ilçesine inşa ettirilir. Kesme taştan oluşan yapının merkezinde avlu, avlunun etrafında ise odalar bulunur.

İlçe merkezlerindeki kervansarayları keşfetmek için toplu taşıma veya özel araç ile ulaşımı tercih edebilirsiniz.

Tokalı Kanyonu

Kocayayla’da yer alan Tokalı Kanyonu, 20 km uzunluğu ile oldukça etkileyici bir doğa harikası olarak karşınıza çıkar. Kanyonun tamamını 8 saat süren bir yürüyüşün ardından geçebilirsiniz. Doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz kanyonda kamp, trekking ve tırmanış gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz. 26 Ağustos Tabiat Parkı’nı ziyaret ederek farklı canlıları ve etkileyici manzarayı keşfedebilirsiniz.

Bolvadin Belediye Müzesi

Belediye Sineması’nın 1987 senesinde yeniden düzenlenmesi sonucu oluşturulan müze, 2008 senesinde Yanık Kışla binasına taşınarak ziyaretçilere açılır. Afyon Arkeoloji Müzesinin yanı sıra ilçe merkezi ve çevre ilçelerden çıkarılan Tunç Çağı, Osmanlı, Bizans, Roma, Selçuklu ve Cumhuriyet Dönemi parçalarına ev sahipliği yapan müzede birçok sikke, arşiv malzemesi, etnografik ve arkeolojik eser sergilenir.

Toplu taşıma aracı ile kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz müzeye Müzekart ile giriş yapabilirsiniz.

Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı

Afyon’da gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan ve mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak öne çıkan Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı, Milli Mücadele döneminin en önemli noktasıdır. Geniş bir alandan oluşan tarihi milli parkın içerisinde şehitlikler, müze ve anıtlar yer alır.

Kırkgöz Köprüsü

Afyon’un Bolvadin ilçesine 7 km mesafede bulunan ve Afyon’da gezilecek yerler arasında bulunan Kırkgöz Köprüsü, 1150 senesinde Bizans İmparatoru tarafından yaptırılır. Akarçay Nehri’nin üzerinde bulunan Kırkgöz Köprüsü, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde restore edilerek kullanılmaya devam edilir.

Yedikapılar Manastırı

Bolvadin ilçesinde bulunan Yedikapılar Manastırı, 8. ile 10. yüzyıllar arasında kayalıklar üzerine oyularak inşa ettirilir. Tonoz tavanı ve etkileyici yapısı ile dikkat çeken manastıra özel araç ve toplu taşımalar eşliğinde pratik bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Buzluk Mağarası

Buzluk taşı olarak bilinen kayalıkların arasında bulunan Buzluk Mağarası’nın derinliği yaklaşık 200 metredir. Bölgenin yer altı özelliklerinden kaynaklanan etkilerle, mağaralar kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise serindir. Dünya üzerinde az sayıda olan mağaraya eyvan şeklindeki girişten ulaşabilirsiniz.

Amorium Antik Kenti

Emirdağ ilçesine 12 km uzaklıkta bulunan Amorium Antik Kenti, MÖ 2000 yılından itibaren farklı uygarlıklara ev sahipliği yapar. Hitit, Frig, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi pek çok devlet tarafından yerleşim alanı olarak kullanılan şehirde farklı dönemlere ait kalıntılar bulunur.

Katmanlı yapısı ile dikkatleri üzerine çeken antik kentte, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izin doğrultusunda kazı çalışmaları yürütülmektedir.

Kaplıcalar

Afyon kaplıcaları

Afyon termal suları ile her mevsim turist akınına uğrar. Farklı özelliklerden oluşan termal bölgelerin bulunduğu şehirde Gazlıgöl Termal Bölgesi’nde yer alan sular hem içme hem de banyo amacıyla kullanılabilir.

Şehir merkezine 15 km uzaklıktaki Ömer Ilıcası’nda bulunan havuz 125 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bölgedeki su sıcaklığı 45 ile 70 derece arası değişir. Kaplıcanın bileşenleri bikarbonat, hipertermal ve sodyum klorürden oluştuğundan su, gazlı sular grubuna dahil edilir.

Kütahya-Afyon karayolundaki Gecek Kaplıcası, kükürtlü hidrojen gazları, bikarbonat ve sodyum klorürden oluşan 70 derecelik suya sahiptir.

Bolvadin ilçesinde bulunan Heybeli Termal Bölgesi’nden çıkan su ise 55 derece sıcaklığındadır. Kaplıcanın Roma ve Bizans Dönemlerine ait önemli bir nokta olduğu bilinir.

Afyon’u yerleşim alanı haline getirerek uzun yıllar bu şehrin yerlisi olan Frigler döneminden beri kullanılan Hüdai Kaplıcaları ise Hristiyanlık döneminde kutsal su olarak isimlendirilerek mucizelerin oluşturulduğu bir yer olarak görülür. 80 derece civarı ısıdan oluşan suyun içerisinde bikarbonat ve sodyum sülfat bulunur.

Afyon’da yer alan şifalı sular hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız sizin için hazırladığımız ‘’Afyon Kaplıcaları’’ içeriğine göz atabilirsiniz.

Afyon Otel Önerileri

Afyon’da konaklama sürecini konforlu bir şekilde geçirmek için tatil rotanızda yer alan durakları dikkate alabilirsiniz. Şehrin şifalı sularından yararlanmak istiyorsanız  Afyon termal otelleri inceleyerek kriterlerinize en uygun tesisi tercih edebilirsiniz.

Afyon termal oteller arasında bulunan, yüksek kalite anlayışı ile hizmet veren Oruçoğlu Termal Otel’de konaklayarak kusursuz bir termal tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir