Türkiye’nin gözde turistik şehirlerinden biri olan Afyon; gezilecek yerleri, tarihi, doğal güzellikleri ve kaplıcaları ile dikkatleri üzerine çeker. Ege bölgesinde yer alan Afyon’un nüfusu 300 bine yakındır. Mermer ve gıda sektörlerinde Türkiye’nin önemli şehirleri arasında yer alan Afyon’un ismi 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değişmiştir.
İçindekiler
Afyon Nerededir?
Tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nin iç kısımlarında yer alır. Denizli, Eskişehir, Isparta, Konya, Kütahya ve Uşak illerine komşu olan şehir huzurlu bir atmosferi ile her yıl binlerce turistin ilgi odağı haline gelir.
Afyon’a Nasıl Gidilir?
Şehir, Türkiye’nin dört demir yolu hattının birleştiği noktada yer alarak kolay ulaşım imkanı sunar. Merkeze 1,5 km uzaklıktaki Afyon Ali Çetinkaya Tren Garı’na farklı illerden doğrudan veya aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz.
Afyon’a gitmek için hava yolu ulaşımını tercih ederek Kütahya Zafer Havalimanında inip transfer servisleri ile yaklaşık 60 dakika içerisinde Afyon’a ulaşabilirsiniz.
Ülkenin her noktasından otobüs ile gidilebilen Afyonkarahisar Otogarı, şehir merkezine 7 km mesafede bulunur. Otogarda indikten sonra belediye otobüslerini kullanarak şehrin dilediğiniz her noktasına kısa süre içerisinde gidebilirsiniz.
Konforlu bir yolculuk için ise özel aracınızı kullanarak pratik bir şekilde şehre ulaşabilir ve Afyon’un her noktasını gezebilirsiniz.
Afyon’a Ne Zaman Gidilir?
Birçok farklı özellikten oluşan Afyonkarahisar, her mevsim ziyaret edilebilir. Yaz aylarında sıcak ve kurak olan şehir, kış aylarında soğuk ve yağışlıdır.
Şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek, yerel lezzetlerini tatmak için ilkbahar ve yaz mevsimlerini tercih edebilirsiniz. Afyon termal tatil için sıklıkla gidilen bir şehirdir. Şehrin şifalı sularından yararlanmak için en ideal dönem ise sonbahar ve kış mevsimleri olarak öne çıkar.
Afyon Kaç Günde Gezilir?
Termal sularının yanı sıra tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Afyon, 14,016 km² yüz ölçümü ile küçük bir alandan oluşur. Şehir merkezine farklı mesafelerde konumlanan ve kolay ulaşım imkanı olan şehri gezmek için 2 ila 3 gün gibi bir süre ayırmak uygun olabilir.
Afyon’da Gezilecek Yerler Nelerdir?
Afyon’da gezilecek yerler birbirinden farklı zevklere hitap eden çeşitliliğe sahiptir. Antik kentlerden müzelere, kaplıcalardan tarihi yerlere pek çok alan bulunan şehri keşfetmek oldukça keyifli bir süreçtir.
Şehirde gezebileceğiniz yerler hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız daha önce hazırladığımız ‘’Afyon’da Gezilecek Yerler’’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Afyon’da Gezilecek Müzeler Nelerdir?
Afyon’da gezilecek müzeler aşağıda listelenmiştir.
- Arkeoloji Müzesi
- Atatürk Kültür ve Sanat Evi
- Zafer Müzesi
- Bolvadin Belediye Müzesi
- Sultan Divani Mevlevihanesi
Afyon’da yer alan ve Kültür Bakanlığına bağlı olan müze ziyaretlerinde Müzekart kullanabilirsiniz. Müzekart kullanarak ücretsiz veya indirimli olarak müzeleri ziyaret edebilirsiniz.
Arkeoloji Müzesi
Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan Taş Medrese’nin içerisinde yer alan Afyon Arkeoloji Müzesi, şehrin 5000 yıllık tarihine ışık tutan buluntuların sergilendiği geniş bir alandan oluşur. Tunç Çağı, Frig, Hitit, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerinden kalan birçok tarihi eserin sergilendiği müzede 9 kapalı salon ve bahçe bölümü yer alır.
Atatürk Kültür ve Sanat Evi
Afyon müzeleri içerisinde‘’Büyük Taarruz Karargahı’’ olarak da isimlendirilen Atatürk Kültür ve Sanat Evi; Mustafa Kemal Atatürk, Salih Bozok ve Muzaffer Kılıç’ın Milli Mücadele öncesi konaklayarak önemli kararlar aldığı bir konaktır. Evin içerisinde döneme ait birçok parça sergilenir.
Zafer Müzesi
İki kattan oluşan Zafer Müzesi 10 oda, toplantı salonu, sahne ve sergi salonundan oluşur. Başkomutan Meydan Muharabesi’nde önemli bir yeri olan Zafer Müzesinde Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak’ın konakladıkları odalar misafirlerin ziyaretine açıktır.
Bolvadin Belediye Müzesi
Bolvadin Belediye Müzesinde tarih boyunca Bolvadin ve çevresinde yaşamış olan medeniyetlere ait arkeolojik buluntuları sergilenir. Farklı dönemlere ait buluntuların yanı sıra şehrin geleneksel yapısını görebileceğiniz çeşitli eserler bulunur.
Sultan Divani Mevlevihanesi
Anadolu’da kurulan ilk mevlevihaneler arasında yer alan 13. yüzyılda kullanılmaya başlanan Sultan Divani Mevlevihanesi, restore edilerek müze haline getirilir. Mevlevihanenin bahçesinde mezarlıklar ve derviş odaları yer alır.
Afyonkarahisar’da Gezilecek Antik Kentler Nelerdir?
Afyonkarahisar’da gezilecek antik kentler aşağıda listelenmiştir.
- Apameia Antik Kenti
- Synnada Antik Kenti
- Amorium Antik Kenti
- Docimeium Antik Kenti
- Hierapolis Antik Kent
- Prymnessus Antik Kenti
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Afyonkarahisar, birçok uygarlığın yerleşim alanı olarak kullandığı bir şehirdir. Bu özelliği ile günümüze farklı dönemlere ait antik kentler kalır.
Apameia Antik Kenti
Afyon’da antik kentler içerisinde öne çıkan Apameia Antik Kenti, Dinar ilçesinde yer alır. Pers, Helen ve Roma dönemlerinde kullanılan Apameia, döneminin en önemli idari merkezleri arasında yer alır. Yerleşim yeri bazı dönemlerde özerk ve yarı özerk olduğunu gösteren sikkelere sahiptir.
Synnada Antik Kenti
Frig, Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılan Synnada Antik Kenti, Şuhut ilçesinin merkezinde bulunur. Kente ait gümüş ve bronz sikkeler öne çıkar.
Amorium Antik Kenti
Emirdağ’da yer alan Amorium, Tunç Çağı’ndan itibaren yerleşim alanı olarak kullanılır. Hitit, Helen, Roma, Bizans ve Frig dönemlerinde ikamet edilen kentten 3 farklı imparator çıkar.
Docimeium Antik Kenti
Helenistik Dönemde kurulan Docimeium ise İscehisar ilçesinde yer alır. Roma Döneminde bronz sikkeler bastırılan kent, yarı özerk bir yönetime geçer.
Hierapolis Antik Kenti
Sandıklı ilçesinde yer alan Hierapolis Antik Kenti, ‘’Kutsal Kent’’ veya ‘’Şifalı Kent’’ olarak adlandırılır. Yarı özerk yapıya sahip olan Hierapolis’te, şehrin şifalı sularının kullanıldığı tahmin edilir.
Prymnessus Antik Kenti
Prymnessus Antik Kenti, şehir merkezinde bulunur. Geniş bir alandan oluşan antik kentte yapılan yüzey araştırmalarında bronz sikkeler ve müzede sergilenen Herkül heykeli bulunur.
Afyon’da Gezilecek Kaplıcalar Nelerdir?
Afyon kaplıcaları aşağıda listelenmiştir.
- Gazlıgöl Kaplıcaları
- Ömer Gecek Kaplıcaları
- Hüdai Kaplıcaları
- Heybeli Kaplıcaları
Şifalı suları ile ünlenen Afyonkarahisar’da farklı özelliklere sahip kaplıcalar bulunur. Gazlıgöl, Ömer Gecek, Hüdai ve Heybeli’den oluşan 4 adet termal bölge yer alır.
Gazlıgöl Termal Bölgesi’nde bulunan kaplıca suları banyonun yanı sıra içilebilen yapısı ile dikkatleri üzerine çeker. Afyon kaplıcaları arasında içilebilen tek su, Gazlıgöl’e aittir.
Banyo kürü için gideceğiniz kaplıcaların özelliklerini detaylı şekilde araştırarak ihtiyacınıza en uygun termal bölgeye pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Afyon’da Gezilecek Tarihi Yerler Nelerdir?
Afyon’da gezilecek tarihi yerler aşağıda listelenmiştir.
- Afyonkarahisar Kalesi
- Kırkgöz Köprüsü
- Şuhut Bininler Kaya Evleri
- Büyük Taarruz Şehitliği
Afyonkarahisar Kalesi
Binlerce yıllık geçmişi bulunan şehirde gezebileceğiniz pek çok tarihi yer bulunur. Tarihi yerlerin başında ise kentin simgesi haline gelen Afyon Kalesi yer alır. MÖ 1350 yılında Hitit Devleti tarafından yaptırıldığı tahmin edilen kale, şehrin korunması ve olası işgallere karşın gözlem yapılması amacıyla inşa edilir.
Volkanik kaya kütlesi üzerinde bulunan kale Hititlerin ardından Frigler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular tarafından da kullanılır. Geçmişteki ismi Hapanuva olan kale, Osmanlı Devleti döneminde Afyonkarahisar Kalesi adını alarak günümüze ulaşır.
Kırkgöz Köprüsü
Bolvadin ilçesindeki Kırkgöz Köprüsü, 1150 senesinde Bizans Döneminde inşa edilir. Yaklaşık elliye yakın göz bulunan kale, Osmanlı Döneminde restore edilir.
Şuhut Bininler Kaya Evleri
Kayaların oyulması sonucu ortaya çıkan Şuhut Bininler Kaya Evleri’nin Roma Döneminde inşa edildiği düşünülür. Çok katlı olarak yapılan evlerin alt kısmı hayvanların, üst kısmı ise insanların konaklaması için hazırlanır.
Büyük Taarruz Şehitliği
Büyük Taarruz Şehitliği, Afyon’da başlayan Büyük Taarruz’da hayatını kaybeden 2425 askerin anısını yaşatmak amacıyla 2019 senesinde yaptırılır. 500 adet sembolik mezarın yer aldığı şehitlikte rölyefler dikkat çeker.
Afyon’un Doğal Güzellikleri Nedir?
Afyon, şifalı sularıyla ün kazanmasının yanı sıra iklimi, doğal bitki örtüsü ve coğrafi yapısıyla birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapar. Afyon şehrinin doğal güzellikler arasında; 26 Ağustos Tabiat Parkı, Frig Vadisi Tabiat Parkı, İscehisar Peri Bacaları,Eber Gölü, Tokalı Kanyonu, Afyon Kaplıcaları, Acıgöl Kuş Cenneti, Akarçay Nehri, Buzluk Mağarası ve Kurtini Mağarası gibi önemli yerler bulunur.
Özel bir yapıya sahip olan Afyon’un doğal güzellikleri arasında öne çıkan İscehisar Peri Bacaları, turistlerin ilgi odağı haline gelir. Çevresinde tarihi kalıntıların da bulunduğu peri bacaları, etkileyici görünümleri ile dikkatleri üzerine çeker.
Afyon’da Nerede Konaklanır?
Afyon’da birbirinden farklı özelliklerden oluşan ve her zevke hitap eden konaklama alanı bulunur. Konaklama sürecini konforlu bir şekilde geçirerek şifalı sulardan yararlanmak için Afyon Oruçoğlu Termal Otel’i tercih edebilirsiniz.
Afyon’daki Termal Oteller Nelerdir?
Afyon termal oteller farklı termal bölgelerinde bulunur. Çeşitli özellik ve hizmetlerden oluşan tesisler, farklı ihtiyaçlara hitap eder. Afyon en iyi termal otel seçenekleri arasında yer alan Oruçoğlu Termal Otel, oldukça geniş bir alandan oluşur.
Misafirlerin konforu için özenle hazırlanan açık hava spor alanları, bahçeleri, yürüyüş parkurları, termal sulardan oluşan açık ve kapalı yüzme havuzları ile keyifli bir tatil imkanı sunar. Oruçoğlu Termal Otel’i tercih ederek Afyon’daki en iyi termal otelde yüksek konforlu bir konaklama süreci geçirebilirsiniz.
Afyon Nüfusu Nedir?
Afyon nüfusu 2020 yılı verilerine göre 736.912’dir. Geniş bir yüzölçümüne dağılan nüfus, şehrin huzurlu ve sakin bir yapıya sahip olmasını sağlar.
Afyonkarahisar İlçeleri Nelerdir?
Afyonkarahisar Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızılören, Sandıklı, Sinanpaşa, Sultandağı ve Şuhut olmak üzere toplam 17 ilçeden oluşur.
Afyon’un İklimi Nasıldır?
Afyon yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı iklimi ile dört mevsimin yaşandığı bir şehirdir.
Afyon’un Meşhur Yemekleri Nedir?
Zengin bir mutfak kültürüne sahip Afyon’da pek çok yöresel lezzet yer alır. İşte Afyon’un meşhur yemeklerinden bazıları:
- Tandır Çorbası
- Sakala Çarpan Çorbası
- Afyon Kebabı
- Zürbiye
- Ağzı Açık
- Göce Köftesi
- Bükme
- İlibada Dolması
- Düğülü Haşhaş Tatlısı
- Haşhaşlı Pide
- Keşkek
- Paçık Yemeği
- Afyon lokumu
Afyonkarahisar Tarihi
Tarihi Eski Tunç Çağına kadar uzanan Afyonkarahisar, Hitit Devleti’nin ardından Pers, Seleukos, Bergama, Roma, Selçuklu, Roma, Bizans ve Osmanlı himayesine girer. Cumhuriyet ile beraber Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir şehir olan Afyon’da birçok tarihi ve doğal güzellik yer alır.
Bir yanıt yazın